Dalmau: «Hui arriba el moment de fer un pas al costat»

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge afirma que no ha concebut «mai» la política com «un lloc de treball fix»

per NLV

Política

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau
El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau, en el seu últim dia en el càrrec abans de deixar aquest divendres el Consell, s'ha acomiadat en un fil de Twitter en què ha assegurat que exercir de responsable de la Generalitat de les polítiques d'habitatge ha sigut una de les coses «més importants» que ha fet en la seua vida. 

Dalmau ha afirmat que «ha sigut una experiència vital» i que no ha concebut «mai» la política com «un lloc de treball fix», sinó «com un servei públic en el qual un ha de deixar-se la pell del primer a l'últim dia i després tornar al seu ofici». «I és el que faré a partir de demà: tornar com a professor a la Universitat de València amb els deures fets», ha assenyalat.

En la mateixa publicació, Martínez Dalmau -que aquest divendres serà substituït pel fins ara director de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, Héctor Illueca- ha destacat que el seu departament «s'ha esforçat cada dia per posar els drets socials en el centre de les polítiques, i en particular el dret a un habitatge digne» i ha considerat que aquest fet «s'està aconseguint». «La via valenciana pel dret a l'habitatge és una realitat irreversible i un referent en l'àmbit estatal i europeu», ha asseverat.

En aquesta línia, ha apuntat que «una de les fites» de la seua gestió ha sigut posar en marxa el tanteig «per fer front a l'especulació i ampliar el parc públic». «És un mecanisme de compra amb el qual hem pogut adquirir cases fins i tot a un euro i evitar que anaren a parar a les mans dels fons voltor», ha explicat. També ha indicat que «en només dos anys hem ampliat el parc públic en quasi 500 nous habitatges repartits en 67 municipis». «En total, una inversió pública de més de 25 milions d'euros», ha afegit.

Dalmau ha valorat que «després d'una dècada en la qual la promoció pública ha estat paralitzada», el govern valencià ha «reactivat noves promocions d'habitatge amb el #Pla2400».

«Sempre hem confiat en els ajuntaments: hem posat sobre la taula programes d'ampliació dels parcs públics municipals i d'actuacions urbanes. Hem atés les necessitats de la joventut posant l'accent a impulsar el seu dret a l'habitatge amb mecanismes d'ajudes específiques al lloguer i a la compra d'habitatge jove. En total, 3,4 milions d'euros invertits a dignificar l'accés de la joventut a l'habitatge», ha escrit Dalmau.

Paral·lelament, ha incidit en la importància del lideratge de la Comissió de Transició Ecològica i Sostenibilitat Ambiental TESA, que «ha permés coordinar les polítiques verdes del Consell i les seues accions per a la transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic». «Perquè el futur serà verd, o simplement no serà», ha sostingut.

En aquest sentit, ha assegurat que «el decret d'Habitatges Buits que s'aprovarà pròximament serà pioner a l'Estat i facilitarà l'accés al lloguer mobilitzant almenys 20.000 habitatges deshabitats que ara estan en mans de grans propietaris». «Perquè no pot haver-hi gent sense casa i cases sense gent», ha defensat.

Suports 

En el seu últim dia com a vicepresident segon del Consell, Dalmau ha subratllat que l'objectiu del govern del Botànic «és millorar la vida de la gent» i ha destacat en aquest sentit que «comptar amb el suport del president Ximo Puig, la vicepresidenta Mónica Oltra, la consellera Rosa Pérez Garijo i la resta del Consell ha sigut una experiència vital». «No tindré mai suficients paraules d'agraïment», ha insistit.

Sobre aquest tema, ha reflexionat que, «encara que no sempre ha sigut fàcil», les portaveus d'Habitatge del Botànic a les Corts -Naiara Davó (Unides Podem), Sabina Escrig (PSPV) i Belén Bachero (Compromís) «han defensat amb fermesa les polítiques de la Vicepresidència segona». «Gràcies pel treball conjunt», els ha dit.

Finalment, ha agraït el «suport» que «sempre» ha sentit per part de Podem: «Hem demostrat que, quan governem, ho fem per a les majories i sense que ens tremole el pols». «Milers de persones creuen en Podem com a instrument democràtic per millorar la vida de la gent, i cada dia s'obstinen en això. Un pas al costat no significa mai un pas arrere. No ho dubteu: Sí que es pot!», ha conclòs.