Recuperació, redistribució i retorn

per Antoni Llorente

Tribuna

Recuperació, redistribució i retorn
Recuperació, redistribució i retorn

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El mes d'agost, un mes en què habitualment augmenten el nombre de desocupats a causa de la disminució de l'activitat de molts sectors vinculats al període vacacional, l'atur registrat a l'Estat espanyol ha disminuït en 82.583 persones. Es consoliden així les millors dades de la sèrie històrica, sumant sis mesos de disminució. Al País Valencià, les dades han aconseguit estabilitzar-se després dels mesos més durs de la pandèmia i dibuixen també una tendència a la baixa des de gener de 2021.

Aquestes dades treuen la raó a aquelles veus contràries a les pujades de l'SMI, que sempre consideren que afecten negativament l'ocupació, no sols no és així, sinó que diversos organismes han posat de manifest que l'increment de l'SMI ha servit per pal·liar la desigualtat i reduir els índexs de pobresa laboral. La caiguda del coeficient de Gini en 1,1 punts (l'índex que més s'utilitza internacionalment per a mesurar el grau de diferències existents entre els sous de la població), ha col·locat la xifra en el 32,1, la més baixa des del 2007, any en què començava l'última crisi financera. Lluny dels mals auguris del Banc d'Espanya i la destrucció dels llocs de treball que provocaria la pujada de l'SMI, la realitat ha estat diametralment oposada. Per cert, arreplegant la pregunta que es feia Enric Juliana recentment: algú sap si han quantificat ja els llocs de treball que no es crearan a conseqüència de la pujada del preu de l'electricitat en el balanç de les empreses? Es tracta d'un bon exemple per a mostrar contra qui s'animen a fer política certes entitats i contra qui no.

A més, cal destacar que s'acaba d'iniciar la negociació d'un nou increment de l'SMI que podria arribar a finals d'any als 969 euros, i fins als 1.027 el 2023. No podem oblidar que l'SMI era de 735 euros al nostre país en 2018, la qual cosa posa encara més en valor la feina que està realitzant el Ministeri de Treball encapçalat per la vicepresidenta Yolanda Díaz. Una vegada més, l'espai polític d'Unides Podem reivindica i fa seua la necessitat d'arribar a acords per a millorar les condicions materials de la classe treballadora. Però també és important remarcar iniciatives com la derogació de l'article que permetia l'acomiadament per baixa laboral, les successives pròrrogues dels ERTO que han impedit que milers de persones perderen el seu lloc de treball com va passar amb l'anterior crisi, la Llei de Riders que dignifica el treball d'una professió que necessitava ser regulada, o l'augment de les inspeccions de treball, entre d'altres. En eixa línia, la reforma de les pensions permetrà que aquestes s'actualitzen d'acord amb l'IPC per tal que les persones pensionistes no perden poder adquisitiu. Es tracta de mesures necessàries per a impulsar el benestar al nostre país i no pauperitzar grans sectors de la població.

Tot apunta que hem iniciat un creixement econòmic potent que els propers anys es consolidarà amb l'arribada dels fons europeus i de la progressiva recuperació social després de la pandèmia que hem viscut i que continuem patint. Espanya serà el país desenvolupat que més creixerà en 2022 després de millorar la seua previsió de creixement, segons l'FMI, un 6,2% l'any 2021 i un 5,8 l'any vinent. És, per tant, el moment idoni per a assentar el marc i implementar els instruments que facen possible que eixe creixement econòmic servisca també per a transformar l'economia, garantir l'estat de benestar i aconseguir-ho sense deixar enrere ningú.

Tenim la responsabilitat de fer que la recuperació econòmica siga justa i equilibrada, que arribe a totes i cadascuna de les persones del nostre país, i això inclou també un grup de població sovint oblidat com són les persones que des de fa temps viuen fora del nostre territori perquè marxaren cercant una oportunitat laboral, que no se'ls oferia a casa, que els permetera desenvolupar un projecte de vida digne. Es tracta d'un grup molt heterogeni d'investigadors, infermers, cambrers... que cal atendre de forma adequada. Les administracions hem de posar en marxa mecanismes i instruments que permeten el seu retorn; els ho devem a elles i ells, ens ho devem com a societat.