Compromís qualifica de greu que el PSOE paralitze la comissió d'investigació sobre el Castor al Senat

Mulet afirma que la presidència de la Cambra alta vulnera el reglament i actua d'una manera inaudita

per NLV

Territori, Política

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha mostrat estupefacció per la intolerable actitud del PSOE al Senat, i especialment per part del nou president de la cambra, Ander Gil, que bloqueja des de juny del 2020 el debat en ple de la creació d'una comissió d'investigació sobre el projecte Castor, que la coalició va impulsar després del vergonyós cas de porta giratòria de l'exministre, expresident de la Generalitat de Catalunya i exsenador José Montilla quan va entrar a Enagas.

Mulet ha recordat que el reglament del Senat deixa clar que, a proposta del govern espanyol o de vint-i-cinc senadors que no siguen del mateix grup parlamentari, es podran establir comissions d'investigació o especials per dur a terme enquestes o estudis sobre qualsevol assumpte d'interés públic. «Complim amb escreix aquest requisit, ja que vam recollir les signatures dels sis partits del grup de l'Esquerra Confederal, d'ERC-EH i de Junts per Catalunya», ha assenyalat. «Tots els precedents són així sempre, ho hem vist en altres peticions en què, després de registrar-se, s'elevava a ple i els grups votaven si l'acceptaven o no una vegada acabat el debat corresponent», ha explicat. «El que està fent el PSOE és molt greu perquè impedeix elevar-lo a ple, que és on ha de votar en contra per tapar les seues vergonyes, i no abans per a impedir-ho per la seua cara», ha afirmat.

En la Junta de portaveus d'aquesta setmana, Mulet ja va exposar que, en relació amb l'ordre del dia de la sessió plenària, «existeixen criteris per a la inclusió de la majoria de les diferents classes d'iniciatives parlamentàries, però no és així en el cas de les sol·licituds de creació de comissions d'investigació». Va recordar que «hi ha una sol·licitud signada per diversos grups parlamentaris que fa catorze mesos que figura entre els assumptes en condicions de ser inclosos en l'ordre del dia d'una sessió plenària i, no obstant això, no ha sigut inclosa ni s'ha sotmés la seua inclusió a un ordre del dia del ple a la Junta de portaveus». En ocasions anteriors, va indicar, «la Junta de portaveus ha manifestat el seu criteri negatiu o han sigut incloses en un ordre del dia i després han estat rebutjades en la corresponent sessió plenària». I va sol·licitar que, si no entrava en l'ordre del dia de la sessió plenària del dia 14 de setembre, es poguera incloure «en el de la següent» i que es fixara «un criteri objectiu per determinar la inclusió d'eixes iniciatives en els ordres del dia».

Atés que, segons el president, fins ara els grups parlamentaris no han considerat que el cas s'haja de tramitar, Mulet va demanar que es constatara aquesta afirmació, però el PSOE va rebutjar votar la proposta. «Actuen de manera irresponsable, com si tingueren majoria absoluta, i després, per fatxenderies com aquestes, el mateix Gil no va eixir elegit al juliol com a president en primera votació». 

El senador de Compromís ha assegurat que «comportaments com aquests condicionaran irremeiablement la cortesia parlamentària que s'exigeix a Compromís per ajornar tràmits», ja que «reglamentàriament» podria «bloquejar la celebració de sessions de comissions del Senat».

Mulet ha denunciat «la total falta d'ètica, transparència i decència», ja que «d'una forma perversa, s'estan oposant a la voluntat d'un grup de representants de diferents territoris, que han sigut afectats per aquest enorme nyap i vergonya per a l'enginyeria espanyola que ha sigut el Castor». «No poden actuar fora del reglament, si el reglament estableix que 25 senadors tenen la prerrogativa d'elevar a ple una comissió d'investigació, s'eleva i ja hi votaran en contra si volen continuar tapant les seues vergonyes. El que no poden fer és bloquejar-la perquè sí».