Tanquem Cofrents i ERPV tornen a exigir el desmantellament de la central després del nou incident

Els republicans demanen coherència a PSPV i Podem en el tancament de la nuclear

per NLV

Territori, Política

Central nuclear de Cofrents
Central nuclear de Cofrents

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Plataforma Tanquem Cofrents ha denunciat que l'incident registrat aquest divendres a la central nuclear de la Vall d'Aiora, que va patir una una parada automàtica del reactor a conseqüència d'una disminució del nivell d'aigua al vas, «demostra la imprudència d'haver renovat la seua llicència».

Segons ha informat l'organització en un comunicat, l'incident «ha suposat l'abocament d'una quantitat desconeguda d'aigua altament radioactiva fora de la contenció del reactor» i s'ha produït a l'edifici de la turbina de la central, «és a dir, fora de la contenció del reactor, la missió del qual és precisament mantindre les possibles fugides d'abocaments radioactius aïllats de l'exterior».

«Aquesta fuita no sembla haver-se detectat en primera instància, sinó per la baixada del nivell de l'aigua dins del reactor, la qual cosa ha fer que s'haja hagut de parar urgentment el reactor», denúncia la plataforma.

«La central de Cofrents, que ja ha complit 37 anys de funcionament, molt més allà de la seua vida de disseny, està vella i deteriorada, cosa que combinada amb la política de la direcció de maximitzar la producció coste el que coste, fa més que previsible que accidents com aquest o més greus es repetisquen», ha assenyalat.

La plataforma exigeix que es tanque «d'una vegada aquesta central que posa tota la ciutadania en perill, i que es faça una transició ràpida a un sistema basat exclusivament en energies renovables, que evite un canvi climàtic catastròfic i que serà més net, segur i econòmic».

ERPV demana coherència a PSPV i Podem en el tancament de Cofrents

Per la seua banda, Esquerra Republicana del País Valencià demana al Consell que «exigisca al govern espanyol el tancament de la central que, amb vora 40 anys d’activitat, comporta un greu perill per estar totalment caducada».

Els republicans valencians sol·liciten al PSPV que deixe el joc de les contradiccions que els fa dir una cosa a València i fer tot el contrari a Madrid. «No es pot votar a les Corts el tancament i que el mateix partit socialista done el vistiplau a renovar l’explotació de la central per 9 anys més» ha declarat la secretària general d’ERPV Maria Pérez, en al·lusió a la PNL que les Corts van aprovar l’any 2017 demanant el desmantellament de la central i la no autorització de la construcció del magatzem temporal individualitzat (ATI). Aquesta proposta ha sigut ignorada pel mateix PSOE a Madrid, que el passat mes de març va autoritzar Iberdrola l’explotació de la central fins novembre del 2030.

El president del partit, Josep Barberà, parla de la doble moral de Madrid que posa com excusa les desavinences del govern de Catalunya per tombar l’ampliació de l’aeroport d’El Prat mentre al País Valencià aquestes desavinences no són cap obstacle per dur a terme projectes que van contra els interessos de la població valenciana. En aquest sentit Barberà pregunta a Podem del País Valencià: Si les desavinences en el govern de Catalunya són suficients per a no fer l’ampliació d’El Prat per què les desavinences al Botànic no ho són per tancar Cofrents o per paralitzar l’ampliació del Port de València?». Barberà ha recordat que Podem ha presentat mocions al senat demanant el tancament que sempre han estat votades a favor pels republicans i, fins i tot han presentat iniciatives conjuntes al Congrés demanant el tancament.