Compromís mostra preocupació pel nou incident a Cofrents

La coalició exigeix al govern espanyol un calendari que permeta engegar els treballs per al tancament de la central nuclear

per NLV

Territori, Política

Central nuclear de Cofrents | EP
Central nuclear de Cofrents | EP

El portaveu adjunt de Compromís a les Corts, Juan Ponce, ha mostrat la preocupació de la seua formació després de fer-se públic un nou incident a la central nuclear de Cofrents a causa d'una fuita d'aigua altament radioactiva fora de l'espai de contenció, que ha obligat a parar el reactor.

Segons explica Ponce «els incidents en aquesta obsoleta central no són fet aïllats i la gravetat del nombre i freqüència és causada perquè fa 37 anys que està en funcionament, superant així en més de 10 anys el tancament recomanat per l'Agència Europea de l'Energia per a les nuclears europees. I el que fa encendre totes les alarmes és que, malgrat això, el govern de Pedro Sánchez ha autoritzat la pròrroga del funcionament de Cofrents fins al 2030».

«Amb aquesta decisió l'executiu ha decidit fer seguidisme de la política energètica del PP, i ha consumat una nova ofensa al poble valencià en desoir l'acord de les Corts Valencianes per a tancar aquest any la central, deixant-nos un llegat inassumible que els valencians i valencianes no estem disposats a seguir patint pel perill que això comporta», ha assenyalat.

En aquest sentit el portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha registrat una sèrie de preguntes parlamentàries dirigides a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, així com la petició de la seua compareixença a la Cambra baixa, perquè explique com afecta aquest nou incident a la central de Cofrents la decisió de prorrogar la vida útil d'aquesta.

Baldoví ha volgut recordar que «l'increment del preu de la llum que estem patint ve marcat sobretot per l'alça del preu del gas en els mercats internacionals i per l'augment dels drets d'emissions, però també per les parades produïdes en centrals com la de Cofrents. Ha arribat el moment d'emprendre una reforma del sistema elèctric, situant  l'energia renovable i l'autoconsum al centre».

Compromís exigeix al govern espanyol una rectificació, que tire enrere la pròrroga atorgada i establisca de manera immediata un calendari que permeta engegar els treballs necessaris perquè el tancament d'aquesta nuclear es produïsca com més ràpidament millor.