La gala dels Premis Goya 2022 se celebrarà a València el pròxim febrer

La cerimònia tindrà lloc al Palau de les Arts i comptarà amb múltiples presentadors

per NLV

Societat, Cultura

El president de la Generalitat, Ximo Puig, el de l'Acadèmia de Cinema, Mariano Barroso, i diversos alts càrrecs polítics i culturals en la presentació dels Premis Goya 2022
El president de la Generalitat, Ximo Puig, el de l'Acadèmia de Cinema, Mariano Barroso, i diversos alts càrrecs polítics i culturals en la presentació dels Premis Goya 2022

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Els Premis Goya 2022, que se celebraran al Palau de les Arts de València el proper 12 de febrer, tornaran a comptar amb públic després d'una edició en què no en va haver i incorporarà un «nou model» de cerimònia amb múltiples «figures de primer nivell» com a presentadors.

A partir d'aquesta tardor la ciutat amfitriona també organitzarà activitats promocionals, com ara projeccions de les pel·lícules seleccionades, exposicions i trobades amb els nominats. El president de l'Acadèmia de Cinema, Mariano Barroso, ha expressat que els premis seran un lloc de «retrobament» amb tota la ciutadania, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha remarcat que la gala és una gran ajuda per al «ressorgiment» de la indústria cinematogràfica espanyola. 

L'acte de lliurament dels guardons marcarà el final de l'Any Berlanga, una efemèride que l'Acadèmia de Cinema està celebrant amb motiu del centenari del naixement Luis García Berlanga, primer President d'Honor de la institució. Per honorar la figura del cineasta, que tindrà «especial protagonisme» en la gala, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha anunciat que l'avinguda que porta a l'Hemisfèric, un edificis més emblemàtics de la Ciutat de les Arts i les Ciències i un dels escenaris de l'última pel·lícula de Berlanga, durà el seu nom.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha celebrat que la ciutat puga acollir aquesta gala: «València esdevé cada vegada més un referent de la cultura, la modernitat i la diversitat», ha expressat. Per la seua banda, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha remarcat que les institucions han de «fomentar i ajudar» una indústria que, ha recordat, genera llocs de treball.

Canvis en categories

La trenta-sisena edició dels guardons presentarà diversos canvis respecte a anys anteriors en diverses categories. El més destacat afectarà les de Millor Pel·lícula, Millor Pel·lícula d'Animació, Millor Pel·lícula Documental, Millor Pel·lícula Iberoamericana i Millor Pel·lícula Europea. El premi passarà a ser per a les persones que figuren als crèdits com a «productor/a» o «produït/produïda per» i no per a les empreses productores, com es feia fins ara.

Paral·lelament, els títols que opten a la categoria Millor Pel·lícula Europea els escolliran les acadèmies cinematogràfiques de cada país, una tasca que fins ara feien les distribuïdores espanyoles. El premi a Millor Direcció Novell també experimentarà canvis, ja que ara només podran obtenir-lo els directors la pel·lícula dels quals siga el seu primer llargmetratge, siga en solitari o codirigit.