Cofrents i la responsabilitat dels mitjans
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací
Divendres la central nuclear de Cofrents patia un accident. O un «incident», depèn de qui ho explique. Perquè a hores d'ara ja sabem que el llenguatge importa i molt. Segons la direcció de la central no va passar res. Cap perill per a la salut dels treballadors ni del públic, ni tampoc per al medi ambient. En l’Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics, que classifica els problemes que pot tenir una central nuclear, es troba en la més baixa. Un zero, van notificar al Consell de Seguretat Nuclear.
Segons la Plataforma Tanquem Cofrents, milers de litres d’aigua contaminada van eixir-se’n del nucli que conté les radiacions. No queda clar on va anar a parar tota aquesta aigua, però el cas és que no estava on tocava i era altament radioactiva.
Cofrents va ser dissenyada per estar en funcionament 25 anys i ja en porta 37. És una central vella i els nivells de radiació en diferents àrees de la instal·lació són més dels que es diuen oficialment, tal com explica gent que hi ha estat treballant. Al març, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va renovar-ne la llicència d’explotació fins al 2030. Només sis mesos després ja hi ha hagut el primer incident. O accident, segons com es mire.
I quin ha estat el paper dels mitjans en tota aquesta història? Dels grans mitjans em referisc, dels que són capaços encara de generar una «alarma social» i no dels sospitosos habituals, que ja sabem com som, entre els quals incloc Nosaltres La Veu.
Doncs per posar un exemple. Al març, pocs dies abans de la renovació de la llicència, Levante publicava un reportatge on bàsicament destacava que «Cofrents genera el 46,5% de l’energia (...) xifra que revela la dependència que té la Comunitat Valenciana de la planta nuclear (que no emet CO2)». El mateix diari, aquest divendres, no parlava «d’accident» ni «d’incident», sinó que es referia als fets com una «aturada automàtica del reactor per un descens del nivell de l’aigua al vas». Un titular que impera a passar la pàgina sense arribar a mirar la notícia. De fet, l’únic dubte que genera és per què algú s’ha molestat a imprimir aquesta nimietat. Hi ha un descens del nivell de l’aigua al vas –que només els experts en energia nuclear saben què és- i el reactor s’atura automàticament. I? Això és normal? Habitual? Ressenyable? Fins i tot Las Provincias dona una idea més acurada dels fets quan especifica que hi ha hagut una «fuga d’aigua» i que es tracta d’un «succés». Que no és ni un accident ni un incident, però ja és un fet que potser mereix la categoria de noticiable.
Així doncs, a Cofrents no ha passat res. Circulen perquè ací no hi ha res a veure. Per ara. Perquè podem quedar-nos ací dient «per ara tot va bé», o podem tenir un debat seriós i responsable sobre els riscos potencials i els beneficis de mantenir la central nuclear oberta. Però per a això, necessitem uns altres mitjans.
- Tanquem Cofrents i ERPV tornen a exigir el desmantellament de la central després del nou incident
- Compromís mostra preocupació pel nou incident a Cofrents