Mònica Richart guanya el Premi Soler i Estruch de narrativa de Castelló (la Ribera) [Galeria fotogràfica]

Miquel Puig ha obtingut el Premi de No ficció infantil «Dolores Català»

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Mònica Richart en l'acte de lliurament del Premi Soler i Estruch 2021 | Joanjo Puertos
Mònica Richart en l'acte de lliurament del Premi Soler i Estruch 2021 | Joanjo Puertos

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Mònica Richart ha guanyat el Premi de narrativa «Soler i Estruch» del 65é Certamen Castellum Ripae, que convoca l'Ajuntament de Castelló (la Ribera Alta), amb La dona invisible. El Premi de No ficció infantil «Dolores Català» ha sigut per a Miquel Puig per A les fires i mercats.

L'acte de lliurament dels guardons, celebrat aquest divendres a la plaça Pepe Roig del municipi, ha estat conduït per l'artista i escriptora Anna Moner i ha comptat amb la música d'Andreu Valor, tal com es pot veure en aquesta galeria fotogràfica. Durant la vetlada també s'han entregat  els premis de poesia infantil Ausiàs Marc, en què participen totes les escoles del poble.

El Premi de narrativa «Soler i Estruch», al qual enguany s'han presentat 50 obres, el doble de l'habitual, ha augmentat en aquesta edició la dotació econòmica, que ha passat de 2.550 euros a 5.000 euros. Edicions del Bullent s'encarrega de la publicació tant de l'obra guanyadora d'aquest guardó com del Premi de No ficció infantil «Dolores Català», que porta el nom d’aquesta il·lustre científica castellonera per votació popular.

Miquel Puig rep el Premi de No ficció infantil «Dolores Català» de mans de la regidora de Cultura, Núria Gregori | Joanjo Puertos
Les obres guardonades

La dona invisible és la història d'una dona de la neteja, Mihaela, que troba un cadàver a la conselleria on treballa i decideix investigar-ne la mort abans de suïcidar-se, com a últim projecte vital. Amb aquest pretext, i des de l'ull crític d'una senyora romanesa de vora setanta anys, la història homenatja i satiritza alhora la funció pública i, de retruc, la classe política «mitjana», els alts càrrecs que ens queden bastant a prop.

Mònica Richart (Antella, la Ribera Alta, 1992) es va graduar en Traducció i Interpretació a la Universitat Autònoma de Barcelona i és professora de valencià a l'Escola Oficial d'Idiomes. Ha rebut alguns premis de narrativa curta per alguns dels seus relats. Amb la novel·la violeta i el llop (Bromera, 2018) va guanyar el Premi València Nova de Narrativa de la Institució Alfons el Magnànim. També ha col·laborat amb relats breus amb la Fundació Bromera, la revista L'illa i la revista La lloca, entre d'altres. 

L'alcalde de Castelló, Òscar Noguera, lliura el guardó a Mònica Richart | Joanjo Puertos

A les fires i mercats és un text que parla dels mercats, de les fires, dels porrats... I amb això toca gran quantitat de temes tangencials com ara l'ecologisme, l'arquitectura, els models de compra i l'alimentació, les expressions lingüístiques, la història, els edificis emblemàtics, els oficis relacionats... Escrit de manera dinàmica i atractiva ens fa arribar els aromes dels mercats, els colors al vent de la roba de les seues parades, els crits dels venedors, i tot l’ambient que ens és tan propi.

Miquel Puig Cuadau (l’Alcúdia, la Ribera Alta, 1969) és un mestre, escriptor i activista cultural que duu a terme projectes per recuperar l’oralitat en la literatura explicant llegendes, contalles i rondalles. Complementa les seues propostes amb investigacions sobre la nostra cultura popular i la mitologia mediterrània. Té diversos premis i llibres publicats, com ara el Premi de narrativa en valencià «Rafael Comenge Dalmau» 2021 d’Alberic per De llegendes i reclams; el Premi de Narrativa Curta «Conte» 2020 del Puig per «L’Escapulari», i el Premi Llegir 2018 per «Llegir per viure».

Els guanyadors dels premis Ausiàs March de poesia infantil han estat Laura Estarlich González, del col·legi Sant Domingo; Josep Martínez Chacón, del col·legi Hernández, i Teresa Ribes Pla del col·legi Severí Torres.