Els murals literaris de Muro han de ser enderrocats

per Laura Talens

Territori, Cultura

Mural dedicat a Joan Valls, Murals literaris de Muro
Mural dedicat a Joan Valls, Murals literaris de Muro

A primeries del passat mes de març de 2021, l'actual govern municipal de Muro d'Alcoi (format per dos exregidors d'EU, entre ells l'alcalde, PP i Ciudadanos) va anunciar que obria un procés participatiu per a decidir l'ampliació del Parc del Batà. L'anunci va fer saltar les alarmes en relació amb la preservació, protecció i continuïtat dels Murals dedicats a la història de la literatura catalana entre els segles XIII i les primeres dècades del XX. Uns Murals que no sols pretenien ser un apropament de l'Art Mural a la ciutadania, sinó també una eina d'interpretació i difusió de la història, de la literatura i, com no, de reivindicació del paper de la dona. En ser la gran absent durant els segles clàssics, hi havia el projecte d'ampliar els murals del Batà amb escriptores del segle XX (Caterina Albert, Maria Beneito, Carmelina Sánchez – Cutillas, Isabel-Clara Simó... i un moltes altres, fins a un total de 10).

L'anunci del procés participatiu, segons la Plataforma Salvem els Murals del Batà, «no era més que una maniobra de l'equip de govern de llançar un gran projecte de Parc diàfan i obert embolcallat amb l'additiu de la participació ciutadana. En l'enquesta participativa (un formulari de Google), es va votar a favor de conservar els murals, de forma majoritària i aclaparadora. L'enquesta no s'ha tingut en compte i l'equip de govern ha tirat avant, en la decisió de tombar els murals». Segons continua el manifest de Salvem els Murals: «La utilització dels resultats de les enquestes, que podríem dubtar de la seua imparcialitat i que no estigueren dirigides pel seu alt grau d'ambigüitat, més aïna han servit per a la justificació del resultat final d'un avantprojecte que els responsables polítics ja portaven avançant als mitjans de comunicació des de finals del 2020. Un avantprojecte en què no s'ha tingut en compte la voluntat real dels més de 600 enquestats via on-line, ja que, si es consulta el document resultant del procés participatiu, s'observa que més del 57% dels enquestats consideren els Murals com un element força important per al municipi de Muro i més del 40% estan en contra de la reproducció interior del Mural en l'interior del Parc, al mateix temps que un percentatge semblant s'oposa que s'intervinga en els Murals actuals per afavorir l'obertura a l'exterior de l'espai del Parc, cosa que s'entén com la demolició dels actuals Murals per pintar-ne altres a l'interior". Salvem els Murals també fa constar que no s'ha tingut en compte les més de 800 signatures que es van sumar als Manifests realitzats a favor de la protecció, conservació i preservació dels Murals per part de la Coordinadora de l'Alcoià-Comtat pel Valencià (Escola Valenciana) i Acció Cultural del País Valencià. Unes signatures que no s'han tingut en compte en cap cas, i així es va deixar constància en la presentació de l'Avantprojecte del Parc del Batà realitzada el passat juliol».

El manifest Salvem els Murals continua dient: «Per altra banda, les opinions en contra de la desaparició dels actuals Murals no s'han fet quasi ressò a la premsa, ja que si s'observen les referències, crida l'atenció la mancança d'altres veus (grups polítics en l'oposició, Entitats Culturals, personalitats de la Cultura o el mateix autor dels Murals), sobretot aquelles que s'oposen al "projecte fantàstic", segons paraules recents de l'edil murer, que implicaria la destrucció i desaparició d'uns Murals que són ja un referent i senya d'identitat del poble de Muro i, que a més, tenen un important valor afegit: són un patrimoni artístic que serveix com a eina didàctica i pedagògica, reivindica el buit de la dona al llarg de la història de la literatura catalana, per la qual podem passejar i conèixer la seua història; i per últim, són un recurs turístic que ha permès posar al poble de Muro en el mapa des d'un punt de vista turístic, artístic-cultural i educatiu, a més de recuperar un espai idiosincràtic de la població fins al moment degradat, i que ben bé podria integrar-se amb qualsevol projecte de futur Parc del Batà en perfecta simbiosi».

«Per aquest mateix motiu, manifestem la nostra contrarietat a la proposta contemplada en l'avantprojecte del Batà, ja que la reproducció contempla la destrucció i desaparició d'un patrimoni artístic i cultural d'una importància cabdal com són els actuals Murals dedicats a la història de la literatura catalana. I instem als agents socials i culturals, com a totes les persones i entitats, a engegar una campanya de suport als Murals amb l'objectiu de reivindicar amb un APLEC CULTURAL que el nou Projecte del Parc el Batà INTEGRE, CONSERVE i PRESERVE els Murals en la seua ubicació actual en simbiosi amb tota la resta d'elements i espais que s'hi han de tenir en consideració».

 Campanya  #SALVEMELSMURALS #BATÀMURO

Salvem els Murals del Batà ha proposat a persones del món de les arts i de la cultura: «Gravem un vídeo curt, de màxim 1 minut de durada, en format apaïsat o horitzontal, en el que expresses la teua adhesió a la Campanya perquè en el Projecte del Parc el Batà de Muro s'integre, conserve i preserve els actuals Murals en la seua ubicació, sense cap destrucció, i on valores el que signifiquen per a tu i com a patrimoni artístic i cultural. Envia'ns el teu vídeo a salvemelsmurals@gmail.com i, una vegada el compartim en Xarxes -Facebook: SALVEM ELS MURALS DEL BATÀ (MURO)-, comparteix-lo tu també».