Alacant serà la seu de la cimera de ministres de Treball del Fòrum de la Mediterrània Occidental

En la trobada es tractaran aspectes rellevants i estratègics com l'ocupació i la capacitat de desenvolupament econòmic i social

per NLV

Política

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Alacant serà el 7 d'octubre la seu de la cimera de ministres de Treball del Fòrum de la Mediterrània Occidental, creat el 1990 i conegut com a «Grup 5 + 5», del qual formen part, a més de l'Estat espanyol, França, Itàlia, Portugal, Malta, Mauritània, el Marroc, Algèria, Tunísia i Líbia. Ho han anunciat aquest dilluns el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació que ha tingut lloc després de la reunió que han mantingut a la capital de l'Alacantí.

Durant la intervenció, el cap del Consell ha defensat «la necessitat de fomentar el diàleg i la voluntat de cooperació a la Mediterrània i ha oferit el suport de la Generalitat per aconseguir acords i sinergies entre les dues ribes de la nostra mar». 

«La Mediterrània és una mar que uneix i no separa», ha assegurat Puig. No obstant això, ha recordat que moltes vegades s'ha convertit en una «frontera de mort per a moltes persones que fugen de la pobresa i la inestabilitat». Per això, ha instat a «impulsar el diàleg, el treball conjunt i a aconseguir punts de trobada entre totes les regions que conformen la conca mediterrània». 

A més, ha remarcat el suport de la Vicepresidència segona del govern espanyol per a la celebració d'aquest fòrum, en el qual es tractaran aspectes tan rellevants i estratègics com l'ocupació i la capacitat de desenvolupament econòmic i social. En aquest sentit, ha assegurat que «la Generalitat està alineada amb el treball que està duent a terme el govern espanyol en el marc d'aquesta trobada, perquè estem en un moment crucial per al futur de la Mediterrània». 

El president també ha destacat que el País Valencià «és una terra de trobada, i és bo que existisca cada vegada més connexió». Així, ha posat com a exemple Algèria per la seua proximitat a Alacant i per qüestions tan importants com l'energia, que afecten el nostre territori.

Per la seua banda, Yolanda Díaz s'ha mostrat convençuda que el País Valencià tindrà un «paper molt rellevant» en la recuperació econòmica i social, ja que la seua «potent economia» i la seua «privilegiada» posició geogràfica la converteixen en «crucial» per a l'Estat i per a l'eixida de la crisi generada per la pandèmia. 

La vicepresidenta ha manifestat la seua satisfacció per la celebració d'aquest acte a Casa Mediterrani d'Alacant, que, com ha dit, «és, des de l'any 2013, un exemple de col·laboració i treball conjunt entre les diverses administracions i que es configura com un instrument de diplomàcia pública amb l'objectiu de fomentar el coneixement mutu i l'acostament entre l'estat espanyol i la resta dels països de la conca mediterrània».