Turisme i contaminació

per Verdolaga, associació ecologista de Cullera

Veus

Turisme i contaminació
Turisme i contaminació

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Dir que «el turisme contamina» pot ser massa exagerat, però a Cullera tenim molts exemples d'activitats relacionades amb el turisme que són generadores de contaminacions.

Comencem per les aigües. Aquest estiu del 2021 hem tingut episodis d'abocaments a l'Estany i a l'illa del Far. No sabem si s'ha identificat l'origen i si han sancionat els responsables. Sí que sabem que les diferents depuradores NO són suficients per netejar tota la merda que es genera en estiu i/o funcionen malament. Caldria fer un estudi de l'eficàcia dels claveguerams, de les depuradores i de la contaminació que porta el riu i les séquies! També és evident que la mar «funciona» com un gran abocador de plàstics i que NO tenim cap projecte seriós i sistemàtic per minimitzar eixe impacte.

Continuem amb els espais «naturals». Per molt que es facen neteges periòdiques (poques i mal fetes) veiem constantment tota classe de residus a l'Assut de la Marquesa, a vora riu, a la vora de molts camins del terme, a vora de la portella de l'Estany, en abocadors «clàssics» de tot el terme, i... increïble: al peu del principal atractiu turístic del poble, el Castell.

L'Assut de la Marquesa

No cal fer-ho molt més llarg. Només cal mirar, escoltar i olorar amb una miqueta de sensibilitat per vore que a la Bega s'encenen els llums moltes hores amb el sol fora, que l'escama (això no és música) del famós Medusa és «contaminació acústica», que a prop de l'edifici de la Policia Local fa, sovint, una pudor que tomba de tos.

Una bona gestió de l'espai públic hauria de preocupar-se i d'ocupar-se de tot açò, per salut i per estètica. D'una altra manera seria fàcil pensar que el nostre lema turístic, més que «Cullera bonita», hauria de ser «Todo por la pasta».

Encara que no és difícil trobar gent, molta gent, que ho justifica tot, les contaminacions i els salaris abusius. Però açò últim són figues d'un altre paner!