«Maricón»

per Vicent Pons

Tribuna

«Maricón»
«Maricón»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

S’ha parlat molt, moltíssim, de la denúncia falsa que un jove de 20 anys del barri madrileny de Malasaña va interposar davant la Policia Nacional després que algú li gravara amb una navalla la paraula «maricón» a la natja del cul. S’ha parlat tant de la denúncia falsa com poc se n’ha fet dels motius que mouen este jove a mentir d’esta manera, del fet que el jove era treballador sexual o de per què esta denúncia es filtra immediatament als mitjans, abans d’iniciar cap investigació, i alça la polseguera que alça. 

Mireu, jo no jutjaré el jove. Va mentir, sí. Eixa mentida fa mal a la lluita del col·lectiu LGTBI+? Doncs depén. El que sí que està clar és que servix d’arma per a aquelles i aquells que ja no creien en la lluita LGTBI+ abans d’esta denúncia falsa. El compromís de les persones LGTBI+ amb la lluita estructural que s’exerceix cap a nosaltres segueix intacte i, per això, dissabte passat vam omplir les places arreu del País Valencià.  

S’ha vist a multitud de titulars l’expressió «agressió consentida» com a atenuant de l’agressió. S’ha parlat que alguna gent sent plaer sexual sent humiliada al sexe, de fet fa uns anys el gran públic va descobrir això amb les novel·les i pel·lícules de 50 ombres d’en Grey, i de fet això no hauria de ser qüestionable i molt menys des d’un punt de vista moralitzant i moralitzador. Ara bé, ací del que realment estem parlant és d’una «agressió pagada» perquè la víctima, i sí, dic víctima, era treballador sexual. Veritat que açò canvia un poc la història? Què mou este xaval de 20 anys a deixar-se agredir, i deixar-se marcar de per vida a canvi de diners? Se m’ocorren moltes mancances socioeconòmiques estructurals que poden conduir un jove a este abisme, però són figues d’un altre paner, que a més us podrien explicar molt millor els companys i companyes de Joves PV – Compromís.

El que està clar, si més no, és que hi ha hagut una filtració interessada. A qui li pot interessar filtrar sense cap investigació preliminar este fet? Este fet que a més des de primer moment semblava un poc inversemblant, però que tenia tots els ingredients per omplir totes les portades estatals, per a convertir-se en centre del debat, i que en menys de 24 hores seria totalment desmentit. Doncs tinc clar que hi ha interessats, tinc clar que hi ha partits que alimenten l’odi i que açò els servix de reforç, tinc clar que qui sempre ha estat en contra de la lluita lgtbi+ s’agafarà a esta denúncia falsa, tinc clar que els cisheterosexuals que sempre han callat davant d’una agressió lgtbifòbica i ara compartixen esta notícia, doncs es voran reafirmats. Tinc clares moltes coses, com també que les persones del col·lectiu LGTBI+ hem d’actuar amb reflexió i empatia cap a qualsevol tipus d’agressió LGTBIfòbica, també les pagades per descomptat, i en este cas ens hem deixat portar pel vòrtex mediàtic i hem pecat de molta visceralitat i poca reflexió. 

Esta agressió pagada per a mi també és agressió. Segons la FELGTB, en 2020 i el que duem de 2021 hi ha hagut 642 denúncies per violència cap a persones LGTBI+. I, per a mi, sens dubte la de Malasaña n’és una més.