Compromís, ERC i Més País exigeixen al govern espanyol apujar l'SMI, amb l'acord de la patronal o sense

Baldoví: «Els escandalitza una increment de 19€ de l'SMI, però no que la llum s'haja disparat un 35% en un any»

per NLV

Societat, Política

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví | M. Fernández | EP
El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví | M. Fernández | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Compromís, Esquerra Republicana (ERC) i Més País-Equo han exigit aquest dimarts al govern espanyol incrementar el salari mínim interprofessional (SMI), siga amb acord de la patronal o sense, després de constatar la falta de voluntat d'aquesta a donar el vistiplau a la pujada.

«El diàleg social i l'acord és bo, però hi ha vegades que no és possible i cal triar en quin bàndol estàs», ha dit el representant de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, en roda de premsa.

Baldoví ha lamentat «els atacs furibunds» a un possible augment d'uns 19 euros al mes, enfront del «mutisme» d'aquestes veus davant l'increment del preu de la llum i dels lloguers. «Quatre euros i mig no poden afonar un país i una empresa, però sí els preus desbocats de la llum i els lloguers», ha assegurat.

Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, també s'ha sorprés que semble «inassumible» apujar l'SMI i que l'increment del preu de la llum, al contrari, «siga inevitable». Per aconseguir aquesta pujada, ha recordat que «per si mateixa, Unides Podem no pot» i «Yolanda Díaz no pot». «Necessita de més suport i ací hi ha un conglomerat de forces a les quals en moltes ocasions es qualifica d'antipatriotes», ha asseverat.

Per Més País, Íñigo Errejón ha dit que «no pot ser que s'exigisca consens per a mesures bones» i, d'altra banda, es puguen aprovar retallades en drets a colp de decret. «Per a la reforma laboral ningú va demanar consens, es va fer per imposició», ha assenyalat. D'una altra manera, «seria reconéixer la capacitat de veto dels qui no van consensuar aprovar mesures lesives».

En tot cas, ha subratllat que la millor manera per millorar les rendes dels treballadors passa per derogar de manera «íntegra» la reforma laboral per «restaurar el dret a la negociació col·lectiva» i les possibilitats d'organitzar-se en les empreses.