Els socialistes europeus i l'Esquerra Unitària avisen que la recuperació no pot deixar enrere els més vulnerables

Populars i liberals reclamen més capacitat militar per a la UE arran de la crisi a l'Afganistan

per NLV / ACN

Política

Els socialistes europeus i l'Esquerra Unitària avisen que la recuperació no pot deixar enrere els més vulnerables
Els socialistes europeus i l'Esquerra Unitària avisen que la recuperació no pot deixar enrere els més vulnerables

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Els socialistes europeus i l'Esquerra Unitària europea (GUE/NGL) avisen a Brussel·les que la recuperació no pot deixar enrere els més vulnerables. En nom del seu grup, l'eurodiputada del PSOE Iratxe Garcia ha alertat del possible «desequilibri» en els fons de recuperació pel que fa al pilar social. «Per evitar una fractura social és imprescindible reforçar el fons climàtic social», ha reclamat aquest dimecres a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, després del seu discurs sobre l'estat de la Unió Europea. Per la seua banda, populars i liberals han fet més èmfasi en els capacitats militars del bloc europeu arran de la crisi a l'Afganistan. 

El cap dels populars a l'Eurocambra, Manfred Weber, ha apostat per reforçar la defensa europea i, per exemple, ha proposat convertir Europol en «un FBI de veres». Els liberals també volen «una visió genuïna» de la política de seguretat europea per «reprendre la sobirania» del bloc, segons ha explicat l'eurodiputat romanés i president del grup Renovar Europa, Dacian Ciolos. Al contrari, l'Esquerra Unitària s'hi oposa i diu que seria millor gastar aquests diners per combatre la pobresa.

D'altra banda, el liberal Dacian Ciolos ha recriminat a Von der Leyen que no talle l'aixeta als països que vulneren l'estat de dret. «Cal fer alguna cosa abans que el foc s'escampe, és la seua responsabilitat», ha dit a la cap de l'executiu comunitari. En canvi, el Grup dels Conservadors i Reformistes ha acusat Brussel·les d'intentar «imposar» els seus valors. «La UE hauria de respectar la diversitat», ha defensat l'eurodiputat de Fratelli d'Italia, Raffaele Fitto.

Impost a les multinacionals

Tant els ecologistes com l'Esquerra Unitària Europea han reivindicat la creació d'un impost a les multinacionals. «La justícia fiscal i la lluita contra la pobresa van de la mà», ha remarcat l'eurodiputat del Die Linke Martin Schirdewan (GUE/NGL). També el colíder del grup dels Verds/ALE, Philippe Lamberts, ha exigit a la CE que acabe amb la «competició fiscal» dins la UE.

A més, Lamberts ha exigit «accelerar» la implementació del paquet climàtic, actualment en negociació entre l'Eurocambra i els estats membre. «És una qüestió urgent», ha avisat. Els ecologistes també han reclamat més poders per Brussel·les per poder actuar a l'exterior, per exemple en crisis com la d'Afganistan. «Els europeus som impotents», ha conclòs.

A diferència de tots els grups polítics, que celebren la creació del fons de recuperació Next GenerationEU, els ultradretans d'Identitat i Democràcia critiquen la iniciativa per ser «centralitzadora» i per donar més poders a Brussel·les. «És una orgia de gastar diners», s'ha queixat el vicepresident del grup Jörg Meuthen.