Compromís demana el traspàs de les competències de salut mental de les presons valencianes

Rodríguez: «Cal que el govern espanyol incremente la dotació de personal i de recursos públics als centres penitenciaris»

per NLV

Societat, Política

La diputada de Compromís Cristina Rodríguez
La diputada de Compromís Cristina Rodríguez

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Drets Humans a les Corts Valencianes, Cristina Rodríguez, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell i el govern espanyol a elaborar i signar un conveni, perquè la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública assumisca les competències dels serveis i institucions sanitàries dependents d’Institucions Penitenciàries del Ministeri de l’Interior, amb la corresponent transferència de fons per part de l’Estat.

Segons Rodríguez, «cal que, amb caràcter previ a la transferència de competències, el govern espanyol incremente la dotació de personal i que contracte personal facultatiu especialista en psiquiatria i psicologia clínica als centres penitenciaris valencians».

Així mateix, Rodríguez ha demanat «crear recursos públics comunitaris dins de l’àmbit del sistema penitenciari valencià, establir-ne als centres protocols d’actuació davant crisis derivades de malalties de salut mental i potenciar tots els mitjans assistencials (psicoterapèutics, farmacològics, educatius, etc.) a la presó, per atendre els interns amb Trastorn Mental Greu (TMG)».

«Les dades que aborda l’informe de juliol del 2021 elaborat per l’Observatori de Drets Humans, Salut Mental i Presó, i coordinat per l’associació Àmbit, ens mostren que la mancança de personal mèdic especialista en salut mental és flagrant a les nostres presons», ha assenyalat Rodríguez, qui ha insistit que per a Compromís «és fonamental augmentar els recursos públics i millorar l’atenció».

La diputada ha recordat també que «totes aquestes mancances han quedat exposades, una vegada més, en l’últim episodi de violència patit per un intern de la presó de Villena amb problemes de salut mental. Ens preocupen i ens indignen actuacions com les ocorregudes recentment a Villena. El funcionariat de presons no pot colpejar un intern com hem vist a la gravació de videovigilància del centre. Eixe no és el paper d’un empleat públic que ha de vetlar per la seguretat de la ciutadania, també la que està presa i malalta. Sense exclusions ni excuses», ha manifestat Rodríguez.