Pedreguer acull una xarrada sobre la situació de la llengua en el sistema comunicatiu valencià

El president de la cooperativa La Veu del País Valencià, Moisès Vizcaino, n'ha parlat aquest divendres

per NLV

Societat, Llengua

Pedreguer acull una xarrada sobre la situació de la llengua en el sistema comunicatiu valencià
Pedreguer acull una xarrada sobre la situació de la llengua en el sistema comunicatiu valencià

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El president de la cooperativa Edicions Diari La Veu del País Valencià, Moisès Vizcaino, va fer aquest divendres a la Casa de Cultura de Pedreguer (la Marina Alta) una xarrada titulada «Situació de la llengua en el sistema comunicatiu valencià. Balanç de sis anys del govern del Botànic: ni llengua nacional ni reciprocitat ni mitjans de comunicació hegemònics en valencià, encara?». Una exposició molt detallada, amb profusió de dades, que va ser seguida amb interés pels assistents.

En primer lloc, Vizcaino va tractar els antecedents històrics dels diaris en valencià, com ara El Mole, aparegut el 1837, que va aribar a tindre 3.500 subscriptors. També va parlar del marc estatutari i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), aprovada el 1983, que en l'article 26.2 assenyala que «en l'accés dels ciutadans als mitjans de comunicació social en els termes establerts per la legislació, tindran dret a utilitzar el valencià, oral i escrit, en condicions d'igualtat amb el castellà».

A continuació, va abordar l'actual panorama del sistema comunicatiu valencià, format majoritàriament per mitjans editats en castellà, d'àmbit provincial, centralistes i subordinats, atés que pràcticament totes les iniciatives periodístiques en valencià han desaparegut, sovint per manca d'ajudes i publicitat institucional.

Posteriorment, es va centrar en la trajectòria del grup La Veu del País Valencià des del 2012, quan va nàixer aquest projecte comunicatiu amb consciència lingüística i social que ara mateix edita Nosaltres La Veu La Veu dels Llibres, dues publicacions digitals redactades íntegrament en valencià i totalment lliures, ja que només depenen dels subscriptors, els nostres agermanats. La primera, un diari amb visió de conjunt del País Valencià; la segona, una revista setmanal d'informació i crítica literària que s'ocupa de la producció editorial de tots els territoris de llengua catalana.

Per últim, va explicar l'objectiu d'assolir enguany 1.000 agermanats que facen una donació de 150 euros a la Fundació Jordi de Sant Jordi (entitat mecenes de La Veu). Una donació deduïble en la declaració de la renda fins al 105% de l'import. Aquest nombre de subscriptors faria possible recuperar Diari La Veu del País Valencià, que va haver de suspendre l'edició a finals del 2019.