Suspesa «cautelarment» la reedició d'un llibre sobre Alfons Roig després d'acusacions d'abusos
El diputat de Cultura, Xavier Rius, demana «prudència» i advoca per deixar passar «un temps» per decidir com s'ha d'actuar
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací
La Diputació de València ha suspés de manera «cautelar» la reedició del llibre Art viu del nostre temps, del sacerdot valencià Alfons Roig (1903-1987), després de les acusacions d'abusos sexuals a menors exposades en les seues memòries pel pintor Juan Genovés -mort l'any passat- i per l'artista José Soler Vidal, Monjalés.
Així ho ha confirmat el diputat de Cultura i portaveu de Compromís en la institució, Xavier Rius, que ha demanat davant d'aquesta situació «no mesclar la polèmica amb l'obra i la part artística i humana» de Roig «pel bé de la seua persona i el seu llegat».
La decisió es produeix després de la polèmica sorgida en cercles culturals valencians després de la informació del diari Levante-EMV que es feia ressò d'unes declaracions del conegut pintor de L'abraçada, Juan Genovés, a la biografia Juan Genovés. Ciutadà i pintor (Turner).
En aquestes manifestacions, fetes el 2016, va assegurar que el sacerdot, crític d'art i professor «abusava de tots els xiquets que podia a canvi del menjar que proporcionava als seus pares». Posteriorment, Monjalés, un altre creador valencià, ha assegurat a Levante-EMV que el sacerdot «el va apartar per veure uns vestigis» i «li va clavar la mà per dins del coll fins al melic».
La Diputació, ha explicat Rius, treballava des de fa any i mig aproximadament en la reedició d'aquest llibre «antic» i pràcticament exhaurit que tractava la figura del sacerdot «des de diferents vessants».
«No sabem si seria correcte mesclar la polèmica amb la part de l'obra que incideix en el vessant humà i artístic», ha indicat el diputat, que ha considerat el fet que, en aquests moments, aquesta «conjuntura» suposaria «un element distorsionador del debat de la figura de Roig».
Per a Rius, «seria convenient deixar passar un temps i veure com queda aquest assumpte per separar la part artística i la influència com a persona de la denúncia personal d'uns fets que no tenen res a veure amb aquesta».
«Cautela i prudència»
Rius ha demanat «cautela i prudència», més encara quan «estem parlant d'unes manifestacions d'una persona morta sobre una altra persona morta».
«Hem de veure realment què diuen les persones més pròximes a Roig per verificar si això fora cert», ha dit. També ha afirmat que, de ser-ho, «el rebuig social és clar», però ha instat a «no deixar-se portar per insinuacions».
Finalment, ha indicat que la Diputació de València deixarà passar «un temps» i «d'ací unes setmanes o mesos es farà una reflexió del que ha passat i de com s'ha d'actuar».
Paral·lelament, el diputat de Cultura ha destacat la vinculació de la Diputació amb la figura d'Alfons Roig, que de fet dona nom a una convocatòria de premis que anualment entrega la institució, i ha valorat les tasques de «recuperació i per potenciar l'empremta» del sacerdot valencià «i el que suposa l'art modern i l'avantguarda».