La qualitat de l’aigua dels canals de l’Albufera permet un creixement explosiu de vegetació subaquàtica

La transparència mitjana del llac durant aquest estiu se situa 10-15 centímetres per damunt del període 2008-2014

per NLV

Territori

La qualitat de l’aigua dels canals de l’Albufera permet un creixement explosiu de vegetació subaquàtica
La qualitat de l’aigua dels canals de l’Albufera permet un creixement explosiu de vegetació subaquàtica

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Durant les últimes dues setmanes, els treballs de seguiment de l'estat ecològic de l'aigua i dels canals i séquies del voltant de l'Albufera duts a terme per l'Ajuntament de València han constatat que els canals del Palmar han viscut un creixement explosiu d'una espècie de planta submergida, Ceratophyllum demersum, coneguda popularment com «cua de rata basta».

En els darrers mesos, el canal del Port del Palmar, la Carrera Nova de la Reina i la Séquia Vella del Palmar mantenien una certa cobertura fragmentada d'una altra planta submergida, Potamogeton pectinatus (anomenada localment «pèl», per la semblança amb els cabells llargs). Les temperatures estivals, junt amb una millora de la transparència de l'aigua experimentada en els últims dos mesos, han afavorit la germinació de les llavors de la cua de rata basta. De fet, aquesta espècie és una de les plantes submergides més depenent de la qualitat de l'aigua.

El creixement explosiu viscut per aquesta planta actua molt positivament sobre l'ecosistema aquàtic dels canals i sobre la mateixa qualitat de l'aigua. En créixer tan de pressa, les plantes incorporen una gran quantitat de nutrients de l'aigua i afavoreixen un augment de la transparència i qualitat, de tal forma que és fàcilment observable el fons de la séquia i la fauna que hi viu.

A més, el creixement d'aquestes plantes permet recuperar la funcionalitat de l'ecosistema: milloren notablement l'oxigenació de l'aigua, actuen com lloc de refugi i de posta d'ous de peixos, amfibis i d'invertebrats (com ara els parotets) i dispersen propàguls (llavors o fragments de planta) que permetran mantenir les seues poblacions i colonitzar noves séquies.

El creixement explosiu de la cua de rata basta s'ha vist igualment afavorit per una dinàmica positiva de millora de la transparència de l'aigua de l'Albufera que té relació amb el període final del cultiu de l'arròs, en què l'arrossar funciona com a filtre verd, assimilant els nutrients de l'aigua per créixer i espigar, mentre l'aigua circula contínuament pels camps.

Este procés s'ha potenciat enguany amb una taxa més gran de circulació i renovació de l'aigua de la llacuna, relacionada amb la pluviositat alta experimentada en els últims mesos, especialment a les zones de recàrrega de l'aqüífer i que entren a l'aiguamoll a través d'ullals i escorrialles superficials principalment procedents de l'àmbit hidrològic del Xúquer.

De fet, les dades de transparència de l'aigua de la llacuna preses pel Servici Devesa-Albufera, mostren que el 2021 la transparència mitjana dels mesos de juliol, agost i setembre se situa entre 10-15 cm per damunt de la del període 2008-2014, i 5-10 cm per damunt de la del període 2015-2020.