Joves, estan cremant el vostre futur! (Carta oberta als joves)

per Pedro Domínguez Gento

Veus

Joves, estan cremant el vostre futur! (Carta oberta als joves)
Joves, estan cremant el vostre futur! (Carta oberta als joves)

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Joves, estan cremant el vostre futur! I el de tots, però sobretot el vostre perquè vosaltres esteu començant a viure i sou la gent del segle XXI, el de l'Emergència Climàtica...

L'agost passat es va filtrar l'últim informe de l'IPCC, on els científics conclouen que el CO₂ s'acumula ja en l'atmosfera per damunt de les 410 ppm (quan la concentració pre-industrial era de 280), que les temperatures globals pugen 1,1 °C de mitjana (sobre els continents l'increment és major i en l'Àrtic més del doble) i que anem camí d'assolir o superar l'augment d'1,5ºC durant aquesta dècada o la següent. L'informe el filtraren per a evitar que els delegats polítics dels països el diluïren i maquillaren abans de publicar-lo, tal com han fet anteriorment.

Les projeccions indiquen que en les pròximes dècades els canvis climàtics augmentaran en totes les regions. Amb un calfament global d'1,5 °C es produirà un augment de les ones de calor, s'allargaran més les estacions càlides, s'acurtaran les estacions fredes, augmentaran i s'agreujaran els fenòmens climàtics extrems. Amb un calfament global de 2 °C els episodis de calor extrem arribaran més sovint a límits de tolerància crítics per a l'agricultura i la salut (és a dir, augmentaran la fam, les malalties i els fugitius/refugiats climàtics). També hi haurà més canvis en la humitat, els vents, la neu, el gel, les zones costaneres, els oceans...

A Espanya, segons el físic i matemàtic del CSIC Antonio Turiel, si les temperatures globals augmenten 2 °C (cosa que pot ocórrer en uns 20 anys, si no canviem), les màximes durant els estius arribaran als 50 °C. I si les temperatures globals augmenten fins a 3 °C (en uns 40 anys?) tindrem dies amb 60 °C, amb el qual sols serà habitable la cornisa cantàbrica i els Pirineus (comprens per què diem que estan cremant el futur?). De fet enguany, amb l'increment global d'1,1ºC, ja hem arribat als 47 °C en alguns pobles.

No obstant això, encara podem revertir la situació i evitar el desastre climàtic si actuem ja com cal. Podem estabilitzar el clima si reduïm de forma substancial, ràpida i sostinguda les emissions de gasos d'efecte hivernacle, per a aconseguir finalment zero emissions netes. Segons l'informe, el màxim d'emissions hauria d'arribar abans de 2025 i a continuació les emissions haurien d'anar reduint-se ràpidament.

En l'informe anterior del PNUMA es calculava que sols ens queda aquesta dècada per a reduir un 55% les emissions de gasos hivernacle, en 2030, si volem evitar que esclaten processos retro-alimentats que disparen les temperatures i els fenòmens climàtics extrems. Processos com el desgel de l'Àrtic (menys gel implica menys reflexió de radiació solar i per tant més absorció, més pujada de temperatures, més fusió de gel...) o el desgel de la tundra (amb l'alliberament de milions de tones de metà, un gas d'efecte hivernacle 25 voltes més calfador que el CO₂).

Els darrers anys hem vist com els problemes climàtics s'agreujaven, amb més plogudes torrencials i inundacions, més ones de calor, més tempestes i més intenses, incendis forestals de sexta generació, etc., etc. Mentrestant els governs continuen parlant molt, però fent poquet. De fet ja porten 42 anys de reunions internacionals sobre el clima i 25 COP, però cada any estem pitjor i hui encara es plantegen ampliar ports, aeroports i carreteres, sabent que el transport és el major emissor de gasos d'efecte hivernacle...

Òbviament les negociacions no avancen perquè els governs són còmplices o no s'atreveixen a enfrontar-se als interessos avariciosos, a curt termini i antiecològics de les grans companyies petrolieres, carboneres, gasistes, automobilístiques, elèctriques, etc. Elles recullen cada any bilions de $ (més que la majoria de governs), financen lobbys negacionistes o que frenen (sostinguts per l'extrema dreta) i amb la seua omnipresent publicitat manipulen i enganyen a bona part de l'opinió pública. No volen canviar per a no reduir els seus bruts beneficis, perquè estan en mans de vertaders ionquis dels diners i perquè saben que les solucions (peu+bici+transport públic, estalvi i renovables, autoconsum solar, economia local, dieta mediterrània amb a penes carn, respecte i harmonia, decreixement, etc.) van totalment en contra del seu sistema podrit i suïcida.

Quan es va plantejar el problema del «forat» d'ozó, les grans companyies implicades també intentaren sabotejar-lo, però aquelles no tenien tants milions ni tanta influència com aquestes i després de 15 anys de reunions internacionals els governs aconseguiren prohibir els CFC causants, amb l'Acord de Mont-real, i des de llavors va començar a resoldre's el problema, encara que fins al 2070 no s'espera la recuperació total de l'ozó.

Els ecologistes fa dècades que estem lluitant pel medi ambient i el clima, i hem tingut alguns èxits, però no hem pogut ni frenar l'escalfament perquè sempre hem estat en minoria. Només ara, amb la recent mobilització dels joves, les coses poden canviar perquè vosaltres sou molts i sou els qui més aneu a patir les conseqüències de tot el desastre durant les pròximes dècades. De manera que, si voleu un futur digne o simplement un futur, no teniu més remei que alçar-vos i lluitar per ell, passant de tanta festa i tant d'entreteniment com vos oferixen per a domesticar-vos, mentre cremen el vostre futur...

Per tot això, aquest divendres, 24 de setembre, es convoca la Vaga Global pel Clima, especialment per als estudiants, amb manifestacions per tot el món i també a la Ribera, on farem actes a Alzira, Sueca, Corbera i La Barraca. A Alzira ens concentrarem a la Plaça Major a les 19h, amb mascareta i 1'5m de seguretat. Participa i defensa el clima i el teu futur!

PD: el dimecres 22 se celebra el Dia Mundial Sense Cotxes, molt relacionat també amb el clima, i La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció invitem a tothom a deixar el cotxe almenys eixe dia i desplaçar-se a peu, en bici o transport públic, per a millorar la salut, seguretat, ecologia i economia de tots i totes. I a la vesprada us invitem a vindre al passeig que farem per Alzira, eixint a les 18.30 h de la Plaça Major.