Les Terres del Sénia difondran el seu patrimoni en les Jornades Europees 2021

Les activitats comencen aquest divendres amb una visita guiada pel centre històric de Benicarló

per NLV / ACN

Territori

Les Terres del Sénia difondran el seu patrimoni en les Jornades Europees 2021
Les Terres del Sénia difondran el seu patrimoni en les Jornades Europees 2021

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Després de patir les limitacions per la pandèmia de COVID-19 durant l'edició del 2020, la Mancomunitat de la Taula del Sénia, ajuntaments i entitats reactiven les Jornades Europees de Patrimoni 2021 al Territori Sénia amb 22 activitats que comencen aquest divendres amb una visita guiada pel centre històric de Benicarló (el Maestrat) i s'allargaran fins al novembre.

Promogudes pel Consell d'Europa a tots els estats membres, és la huitena edició consecutiva que té lloc a les Terres del Sénia, on durant els últims set anys han participat prop de 8.200 persones. L'objectiu de les jornades és difondre el patrimoni del territori entre la ciutadania i afavorir la seua preservació.

Malgrat les restriccions encara vigents, enguany es recupera la Trobada al Tossal del Rei, un punt simbòlic d'agermanament de les Terres de l'Ebre, els Ports i la Franja de Ponent. No hi haurà dinar, però sí que s'han programat xerrades i actes, en format reduït, el pròxim 3 d'octubre.

Paral·lelament, el programa inclou visites guiades al camp d'aviació de la Sénia o a la restaurada portalada de l'església de Sant Lluc d'Ulldecona, a més de les oliveres mil·lenàries de Freginals i el patrimoni que envolta aquests arbres monumentals a Sant Carles de la Ràpita, entre d'altres propostes a la part ebrenca. «És una forma de donar a conéixer el patrimoni no només entre els entesos, sinó també entre els veïns», ha apuntat l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura.

Si bé en anteriors edicions les jornades es van especialitzar en algun àmbit concret del patrimoni del Territori Sénia —patrimoni natural, industrial, arbres monumentals o arquitectura rural, entre d'altres—, aquest 2021, com ja es va plantejar l'any passat, tindran un enfocament més general. Es tracta, segons ha apuntat la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell, de facilitar que els municipis puguen organitzar els actes sense tantes restriccions temàtiques. També, ha insistit, de posar en valor el «patrimoni oblidat, més humil» per potenciar el seu coneixement públic i la seua preservació.

Segons ha apuntat Adell, les jornades, que van començar l'any 2014 amb set activitats i 170 participants, han anat incrementant l'oferta i repercussió al llarg dels últims set anys, i arriben així a les 2.066 participants del 2019. L'any passat, limitades a deu activitats, de les quals sis es van haver de suspendre, hi van prendre part 339 persones. Enguany, el registre per poder participar-hi serà obligatori i els ajuntaments limitaran aforaments en algunes activitats. «No hi haurà tanta participació, però no volíem passar cap any sense aquestes jornades», ha tancat. 

El perfil de participants indica que una part important dels participants són persones a partir de mitjana edat o famílies, amb inquietuds culturals i bona part de les quals es desplacen als diferents municipis per participar en els actes. Un programa, d'altra banda, segons ha remarcat Adell, que no té un caràcter competitiu ni exigeix una determinada forma física per poder-lo seguir.