El govern espanyol no inclou quotes per protegir el català en la llei de l'audiovisual

L'última versió del projecte no concreta un mínim a reservar per a les llengües cooficials

per NLV / ACN

Llengua

El govern espanyol no inclou quotes per protegir el català en la llei de l'audiovisual
El govern espanyol no inclou quotes per protegir el català en la llei de l'audiovisual

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El govern espanyol no ha inclòs en el text del nou projecte de llei de comunicació audiovisual la protecció del català a través de quotes específiques en les plataformes de vídeo a demanda, com ara Netflix o HBO. Segons ha avançat El Periódico, la norma, després d'haver passat una segona fase d'audiència pública, no recull les peticions de la Generalitat de Catalunya, Plataforma per la Llengua i el sector audiovisual català. El text de l'avantprojecte estableix que «com a mínim el cinquanta per cent de la quota prevista» per a obres europees -un 30% del total- s'ha de reservar a «obres en la llengua oficial de l'Estat o en alguna de les llengües oficials de les Comunitats Autònomes». El text no indica un percentatge específic per al català. 

En el text, pel que fa als serveis de comunicació audiovisual televisius lineals, es reserva el 51% del temps d'emissió a obres europees i dins d'aquest percentatge almenys un 50% a obres en castellà o una llengua cooficial, sense especificar-ne el repartiment entre elles.

El ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va reclamar que el 50% de la quota d'obres en llengües de l'Estat es destinaren a obres en català, èuscar o gallec atesa la situació de precarietat d'aquestes llengües en l'àmbit audiovisual o, com a mínim, un percentatge que corresponga al seu pes poblacional.

El text tampoc recull una altra petició del CAC que demanava que un 10% dels ingressos dels prestadors de servei de comunicació audiovisual amb més de 50 milions d'euros d'ingressos es destinaren a finançament d'obres europees i, una part, a les llengües cooficials. La norma només fixa que siga un 5% sense fer esment al català.