L'UJI analitzarà els factors de tornada dels joves a l'entorn rural

Aquest és un dels quatre projectes que desenvoluparà l’Aula de Mobilització del Coneixement per dinamitzar el territori

per NLV

Territori, Societat

Ares del Maestrat
Ares del Maestrat

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'agricultura, l'habitatge, la joventut i l'energia són els àmbits en què se centren els projectes impulsats per l’Aula de Mobilització del Coneixement i la Xarxa Experta del Programa d’Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana. Uns projectes que s'han presentat aquest dimarts a Sala de Juntes de l'edifici del Rectorat en un acte en què han intervingut la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro, el diputat de Desenvolupament Rural de la Diputació de Castelló, Santi Pérez, i el coordinador de la Xarxa Experta, Xavi Ginés.

L'objectiu principal de l'Aula i de la Xarxa és «aprofundir en la relació mútua entre la Universitat i el territori d'una manera no només instrumental, sinó participativa i capaç d'empoderar». A més, la Xarxa pretén «fomentar processos de reflexió, de mediació cultural, d'investigació, de formació i de divulgació i transferència del coneixement, amb els quals aconseguir que les visions de la comunitat universitària i de la comunitat local acaben impregnades dels punts de vista recíprocs en les matèries objecte de les dinàmiques de treball».

Carmen Lázaro ha destacat que «en els projectes d’aquesta nova Aula, la implementació de la metodologia PEU, participativa, bidireccional, transversal, col·laborativa i que implica activament la població, ha de ser la idea força». «A més, cal recordar que en cada projecte hi ha professorat de la Universitat implicat i estudiantat que aporta valor a eixa proposta mobilitzadora», ha afegit.  

En aquest sentit, Xavi Ginés ha explicat que els projectes que actualment estan desenvolupant tenen la finalitat d'afavorir les sinergies entre el món acadèmic i la societat civil i aconseguir així «mobilitzar el coneixement que genera l'UJI perquè arribe al territori, però també, que el territori tinga l’oportunitat de mobilitzar coneixement i que l'UJI siga capaç de captar-lo».

Per la seua banda, Santi Pérez ha recalcat la sintonia entre la Diputació i l'UJI en favor del territori, a través de les associacions i municipis, en especial de l’interior, i amb cadascun dels projectes que s’han analitzat. «La Universitat ha de ser motor de dinamització del territori per ajudar que aquest estiga més viu», ha assenyalat.

La joventut, l'agricultura, l'habitatge i l'energia

Un dels quatre projectes amb què s'ha engegat aquesta xarxa de mobilització del coneixement, «Factors de tornada dels joves a l'entorn rural», vol reflexionar sobre «els motius que fan que els joves tornen al poble o decideixen abandonar-lo, més enllà de les causes laborals, i contribuir al canvi d’actitud social». Els darrers estudis reflecteixen que l’abandó dels joves dels pobles és el principal factor de despoblament rural i amb ells se’n va la inversió en capital humà i en futures generacions, suport de les comunitats rurals. No obstant això, en els darrers anys s’observa «un cert canvi d’actituds i ha emergit un nou discurs que ha deixat de veure la marxa a la ciutat com una victòria d’un projecte personal coherent amb les aspiracions socials predominants».

Un altre, «Noves propostes de gestió del sòl agrícola», pretén desenvolupar coneixement al voltant de «les possibilitats del conreu en comú i el desenvolupament dels bancs de terres per evitar l’abandó dels camps de conreu a les zones rurals». L'objectiu és evitar que aquest fenomen vaja en augment i crear dinàmiques que afavorisquen accions propositives per part de la població per afavorir la disponibilitat de terres explotables.

Per la seua banda, «Actituds socials que condicionen la disponibilitat d’habitatge», activarà «accions i reflexions entorn el problema de l'habitatge, que s'ha desvelat com un dels factors de despoblació rural i, al mateix temps cercar diversos sistemes d'estímul del mercat immobiliari». En l’actualitat, els municipis rurals, segons els coordinadors del projecte, «no disposen d'un estoc suficient d'habitatge en condicions i que siga assequible».

Per últim, «Models de transició energètica», té l'objectiu de contribuir a «la diagnosi social de la predisposició de la ciutadania a mamprendre canvis en hàbits de consum i de producció d’energia», ja que, segons l'equip de treball, «la disponibilitat d’energia marcarà l’agenda dels propers anys de manera prioritària tant a nivell familiar com a escala internacional». El projecte analitzarà les diferents iniciatives que s’estan engegant de manera experimental, com per exemple les Comunitats Energètiques i la resposta de la ciutadania davant de propostes d'aquesta mena.