Arranca una campanya per reactivar la consciència lingüística entre els més joves

La difusió de fotografies de pancartes de la campanya ha suscitat una reacció airada del nacionalisme espanyol a Catalunya

per NLV

Llengua

Arranca una campanya per reactivar la consciència lingüística dels adults que tracten amb infants i adolescents
Arranca una campanya per reactivar la consciència lingüística dels adults que tracten amb infants i adolescents

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Plataforma per la Llengua i els sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC s'han unit per impulsar la campanya «Tots som referents lingüístics. No t'excuses!», una iniciativa que pretén «renovar i enfortir el compromís amb el català dels sectors i persones que són especialment importants en la transmissió generacional de la llengua i de la consciència lingüística». Amb activitats i recursos adreçats a sectors específics, la campanya vol «conscienciar els adults que les seues actituds lingüístiques tenen un efecte entre la població en edat escolar, que cada vegada es relaciona més en castellà tant dins com fora dels centres educatius: als passadissos, al pati, a la pista esportiva, al carrer, a internet...» Per revertir aquesta tendència, «és imprescindible que els adults prediquen amb l'exemple i fomenten el català com a llengua vehicular en qualsevol context».

La iniciativa, que cercarà la implicació i el compromís del màxim nombre de persones, associacions i entitats possible, ha començat amb una carta oberta a la qual tothom pot adherir-se des del portal www.notexcusis.cat.

Reacció airada del nacionalisme espanyol a Catalunya

Dilluns 13 de setembre, els impulsors de la campanya van engegar una enganxada de cartells que pretén arribar progressivament a les 2.500 escoles i instituts públics de Catalunya. El cartell, amb el text «Segur que tenim una escola en català?» i un codi QR que enllaça el web ja s'ha penjat en una cinquantena de centres.  

El matí del primer dia d'escola, les entitats també van penjar sis grans pancartes a diferents centres educatius del territori català. A cada lona s'hi podia llegir una dada preocupant sobre l'ús social de la nostra llengua entre els menors d'edat. Per exemple, a les zones urbanes, només el 35% dels alumnes de primària es relacionen en català al pati. A secundària la xifra baixa fins al 14,6%. Aquestes dades pertanyen a un estudi fet per Plataforma per la Llengua l'any 2019, en el qual també es conclou que, a les zones urbanes considerades mixtes (bilingües), més d'un terç del personal docent s'adreça en castellà a l'alumnat.

La difusió de les fotografies d'aquestes pancartes, feta a través dels comptes de TwitterFacebook i Instagram de la campanya, ha suscitat una reacció airada d'alguns partits, entitats i mitjans de comunicació del nacionalisme espanyol. A més, 3 de les 6 pancartes, que van ser penjades amb el permís dels centres educatius, han estat arrancades per activistes del supremacisme castellà.

Tanmateix, les entitats impulsores de la campanya han comunicat que «no s'arronsaran davant d'aquells que demonitzen la voluntat d'un poble de revifar l'ús social de la llengua pròpia del seu territori, un ús que no ha parat de decréixer des que va començar la dictadura franquista».