València acollirà una exposició conjunta d'Oteiza i Chillida

La Fundació Bancaixa presentarà el novembre aquesta «mostra inèdita» de «dues figures clau de l'escultura europea del segle XX»

per NLV

Cultura

La Fundació Bancaixa de València presentarà al novembre la primera exposició conjunta d'Oteiza i Chillida
La Fundació Bancaixa de València presentarà al novembre la primera exposició conjunta d'Oteiza i Chillida

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Fundació Bancaixa inaugurarà el pròxim 4 de novembre, a la seu de València, l'exposició «Jorge Oteiza i Eduardo Chillida. Diàleg en els anys 50 i 60», una mostra «inèdita que presentarà per primera vegada de manera conjunta l'obra de tots dos artistes bascos, marcant una fita en la història de l'art amb l'exhibició de la producció artística de dues figures clau de l'escultura europea del segle XX, quasi vint anys després de la seua defunció».

La mostra, comissariada per Javier González de Durana, propiciarà un diàleg entre les seues escultures, centrat en la producció duta a terme durant dues dècades en les quals Oteiza i Chillida es van conéixer, van tindre relació d'amistat i cadascun va contemplar amb atenció i interés l'obra de l'altre.

«Aquesta iniciativa de la Fundació Bancaixa ha sigut possible gràcies al consens i la col·laboració aconseguits de les institucions legatàries de tots dos artistes, tant la Fundació-Museu Jorge Oteiza (Alzuza, Navarra) com Chillida-Leku (Hernani, Guipúscoa, País Basc)», destaca l'entitat a través d'un comunicat.

La selecció d'un centenar d'obres de col·leccions públiques i privades s'ha fet des d'una perspectiva cronològica, que es va iniciar el 1948 amb sengles viatges —quan Oteiza torna a l'estat espanyol després de la seua llarga estada a Sud-amèrica i Chillida marxa a París amb la voluntat de convertir-se en escultor— i conclou el 1969 —amb la culminació de l'estatuària del Santuari d'Aránzazu per part d'Oteiza i la instal·lació de la primera gran obra pública de Chillida a Europa davant l'edifici parisenc de la Unesco—.

Aquesta serà la primera vegada que es proposa una trobada expositiva entre Oteiza i Chillida des d'aquesta perspectiva de la contemporaneïtat de les obres presentades i oferint una conversa entre els seus pensaments estètics i les seues realitzacions escultòriques. La mostra revela «en peus d'igualtat les metàfores paradigmàtiques d'Oteiza i les metonímies sintagmàtiques de Chillida», avancen.

Èxit internacional

Jorge Oteiza (Orio, 1908-Sant Sebastià, 2003) i Eduardo Chillida (Sant Sebastià, 1924-2002) són dos dels artistes més rellevants de l'escultura europea del segle XX. Les seues trajectòries artístiques i vitals van ser molt diferents. Van conéixer l'èxit internacional durant els anys cinquanta, i durant la següent dècada les seues trajectòries van prendre camins diferents.

L'exposició podrà visitar-se en la Fundació Bancaixa a València entre el 4 de novembre del 2021 i el 6 de març del 2022.