Mulet responsabilitza el PSOE de «no avaluar» els projectes de MAT i «rendir-se a l'especulació»

Compromís defensa paralitzar i establir moratòries a les línies d'Almansa-Montesa, Morella-Almassora i Valsalada-Isona i detindre la de Forestalia als Ports

per NLV

Territori, Política

Mulet responsabilitza el PSOE de «no avaluar» els projectes de MAT i «rendir-se a l'especulació»
Mulet responsabilitza el PSOE de «no avaluar» els projectes de MAT i «rendir-se a l'especulació»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El portaveu de Compromís i del Grup de l'Esquerra Confederal al Senat, Carles Mulet, ha reclamat aquest dimecres al Senat que es detinguen els projectes de línies de Molt Alta Tensió (MAT) de Morella (els Ports) a Almassora (la Plana Alta), que afecta fins a 17 municipis de les comarques del nord del País Valencià; d'Almansa a Montesa (la Costera); de Valsalada-Laluenga-Isona, que suposa una amenaça per a pobles de les comarques aragoneses de la Plana d'Osca, Somontano de Barbastro, Cinca Medio, La Llitera i Ribargorça, i de Forestalia, als Ports i les comarques aragoneses del Maestrazgo i Gúdar-Javalambre.

Mulet ha responsabilitzat el PSOE de defensar «aventures», com la MAT Morella-Almassora de Red Eléctrica (REE) i d'«acatar» aquests models, mentre a les àrees afectades asseguren el contrari, «amb excuses com ara que construir-la serveix per millorar la qualitat i l'eficiència del servei públic d'energia als nostres pobles i ciutats». Tanmateix, segons el senador, «són meres autopistes de transport entre macroparcs i entre els mercats europeus que destrossaran el territori i els nostres paisatges, perquè els oligopolis puguen continuar especulant amb l'energia, vendre-la més lluny i fer que els seus directius cobren més dividends, que és el que volen els de les portes giratòries», ha afegit.

El senador ha recordat que els projectes de MAT «són injustos amb els territoris que travessen, que no són els que consumeixen l'electricitat que transporten, i no tenen en compte les possibilitats de l'actual xarxa elèctrica». A més, ha asseverat, «posen en perill zones d'alt valor ecològic o ambiental, eludeixen la possibilitat de gestionar la producció des del que és públic, compartint xarxes i infraestructures, i fomentant l'autoconsum energètic».

Mulet ha reclamat al govern espanyol que no estiga «tan pendent de quina porta giratòria puga obrir-se en el futur», que opte per «reinicialitzar» aquests projectes que crearan «enormes cicatrius» al País Valencià, Aragó i Catalunya, i que aplique la «racionalitat». La coalició ha defensat l'aposta per la producció local d'energia, consensuada amb el territori i sostenible amb l'entorn i el model de vida rural. «Que les persones puguen triar el model energètic que volen per als seus pobles i ciutats i produir al territori el que es consumeix al territori».

Compromís ha demanat que «les nefastes dinàmiques de dependència dutes a terme en política energètica no hipotequen més els ciutadans ni destrossen territoris» i ha reclamat suplir el dèficit i augmentar la producció de renovables «d'acord amb els territoris per a augmentar-ne l'autosuficiència energètica i poder modular preus». Per això, ha reclamat una aposta per la producció local d'energia, sostenible i justa amb els territoris i allunyar-se de dinàmiques especulatives. 

La coalició i la Chunta Aragonesista han donat la veu d'alarma pels projectes de MAT que afecten les comarques valencianes i aragoneses per tancar la porta a rèdits locals i a l'assentament de població en aquestes comarques.