Convoquen entitats de l’Estat per fer un front comú a la llei de l’audiovisual

Plataforma per la Llengua i l’AADPC són prudents en la valoració de l'ajornament de l'aprovació del projecte de llei

per NLV

Llengua

Convoquen entitats de l’Estat per fer un front comú a la llei de l’audiovisual
Convoquen entitats de l’Estat per fer un front comú a la llei de l’audiovisual

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Plataforma per la Llengua i l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya anuncien que engegaran una campanya conjunta amb organitzacions sectorials de tot l'estat espanyol per fer un front comú al projecte de llei de l'audiovisual anunciat pel govern espanyol aquesta setmana. Les dues entitats posaran tots els seus esforços «en un assumpte cabdal tant per a la llengua catalana com per a la indústria audiovisual i els seus professionals» i convocaran les entitats del sector per fer-hi «front comú», han comunicat

Les organitzacions es mostren «prudents amb l'anunci d'última hora d'ajornar l'aprovació del projecte de llei» i demanaran a les entitats d'arreu de l'Estat «un posicionament contundent sobre la possibilitat que la llei escanye encara més les llengües minoritzades de l'Estat».

En aquest sentit, reivindicaran el contingut de les seues al·legacions, que han estat especialment pensades per «normalitzar el català i les altres llengües oficials de l'Estat diferents del castellà al conjunt del catàleg de les plataformes de vídeo a la carta». A més, denunciaran les propostes del govern espanyol que menyspreen la pluralitat lingüística del territori estatal.

Les al·legacions presentades al juliol per Plataforma per la Llengua i l'AADPC es basen en propostes concretes. Per exemple, es reclama que la llei establisca que almenys el 60% del catàleg de les plataformes de vídeo a la carta s'oferisca en altres llengües cooficials diferents de la castellana, i no respecte de les produccions europees, sinó respecte del catàleg complet. Les dues entitats també proposen que es cree un sistema d'incentius econòmics perquè la presència d'aquestes llengües quede assegurada, fins i tot en el cas que les obligacions percentuals foren recorregudes als tribunals. 

A més, reclamen que les plataformes tinguen l'obligació de destinar un percentatge de la seua producció a continguts en llengües oficials diferents del castellà. A les al·legacions, també es demana que À Punt, TV3 i IB3 puguen rebre part del finançament que, segons l'avantprojecte, les plataformes estaran obligades a destinar a Radiotelevisió Espanyola.