Gran retrospectiva de Joan Cardells a la Fundació Bancaixa

El projecte expositiu «va il·lusionar l'artista durant els últims mesos de vida», ha manifestat l'entitat organitzadora

per NLV

Cultura

Joan Cadells en el seu estudi de València en 2010
Joan Cadells en el seu estudi de València en 2010 | Jesús Ciscar

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'exposició antològica de Joan Cardells, un dels artistes valencians clau en l'art contemporani de la segona meitat del segle XX i principis del XXI, produïda per la Fundació Bancaixa, és la més gran feta fins ara i aporta una revisió de la seua trajectòria artística en solitari des del 1976, quan va abandonar l'Equip Realitat, fins poc abans de la seua mort el 2019.

La mostra és «un homenatge a Cardells a través d'un projecte expositiu que el va il·lusionar durant els últims mesos de vida i que ha comptat amb la col·laboració de la família», ha manifestat l'entitat organitzadora. Així mateix, és «un tribut a l'historiador i crític d'art Tomàs Llorens Serra, qui va estar treballant en el projecte fins a la seua defunció el mes de juny passat».

La Fundació Bancaixa presenta dos centenars de peces datades entre 1976 i 2019, entre les quals també obres inèdites, fetes amb els materials habituals en la seua producció com el cartó cosit, la uralita, el ferro colat, el bronze, la cera, i el grafit sobre paper o marbre. La retrospectiva inclou l'exhibició per primera vegada del llibre d'autor de Joan Cardells, encarregat per Josep Maria Benach, d'Àmbit Galeria d'Art, i del qual es poden veure diversos plecs.

L'exposició s'articula per sèries temàtiques i distingeix dos grans universos creatius -el primer centrat en la figura humana i el segon en la natura morta-, dos gèneres clàssics de la història de l'art que permeten destacar la voluntat de Cardells de concentrar-se en l'exercici acadèmic del dibuix després d'abandonar el treball en equip.

La Fundació Bancaixa ha comptat amb la col·laboració d'importants col·leccions institucionals i privades. A les obres de la col·lecció de l'artista cedides per la família i de la col·lecció de la Fundació Bancaixa, se sumen les aportades per una trentena de prestadors.

A més, es presentarà un catàleg amb la reproducció de les obres juntament amb el text d'investigació i la cronologia de Tomàs Llorens i Boye Llorens, i una entrevista feta per Rafael Ballester Añón a Joan Cardells el 1989.