Una de les tres marxes commemoratives del Primer d’octubre farà el trajecte entre Vinaròs i la Ràpita

Les entitats organitzadores, entre les quals Decidim, han fet públic el manifest «La mateixa arrel»

per NLV

Societat, Política

Es presenta la marxa commemorativa de l’1 d’octubre entre Vinaròs i la Ràpita
Es presenta la marxa commemorativa de l’1 d’octubre entre Vinaròs i la Ràpita

El dissabte 2 d'octubre es duran a terme tres marxes simultànies (d'uns 20 km aproximadament) per reivindicar el Primer d'octubre i la independència, que recorreran diversos territoris de parla catalana: la Marxa Ponent, de la Parada de l’Àngel (Llitera) a Lleida; la Marxa Nord, de Sant Julià de Ramis a Aiguaviva, al Gironès, i la Marxa Centre, de Vinaròs (el Maestrat) a la Ràpita (el Montsià). Totes tres comptaran amb la col·laboració organitzativa de diferents entitats, com ara Decidim al País Valencià.

Els organitzadors han assenyalat que «el primer d'octubre vam guanyar el referèndum gràcies a la gent del carrer» i enguany volen «reivindicar que només un poble unit guanya la independència».

La Marxa Centre de Vinaròs a la Ràpita

L'eixida serà a la plaça Parroquial de Vinaròs a les 14 h i l'arribada a la Ràpita està prevista a les 21:00 h. La jornada acabarà amb un acte polític. Al llarg del recorregut hi haurà tres avituallaments.

S'habilitaran busos llançadora per traslladar els participants (que s'hauran d'inscriure) des de la Ràpita a l'eixida de la Marxa a Vinaròs. Els cotxes particulars es podran deixar a l'aparcament gratuït del Parc de Garbí a la Ràpita. Per als assistents d'altres llocs, ACPV habilitarà un servei de bus València – Vinaròs i la Ràpita-València, que també farà parada a Castelló de la Plana. Els interessats també hauran d'inscriure's prèviament per reservar la seua plaça escrivint a activitats@acpv.cat. Cal indicar nom, cognoms i telèfon. El preu del bus serà de 12 € per al públic en general, i de 10 € per a sòcies i socis d'ACPV.

Acte polític a la Ràpita

La marxa finalitzarà amb un acte polític (menys d'una hora de durada) a les 21  h a la plaça del Primer d'octubre a la Ràpita, amb intervencions de les entitats organitzadores: Assemblea, Decidim i AMI i també la lectura del Manifest «La mateixa arrel» de les col·laboradores: Òmnium i Acció Cultural del País Valencià.

També es mostrarà la imatge del manifest que ha inspirat la realització del manifest d'Ignasi Blanch. Igualment hi haurà alguna intervenció musical i projecció de vídeos històrics de l'1 i el 3 d'octubre de 2017. Cal inscriure's en aquest enllaç.

Manifest «La mateixa arrel»

Les entitats convocants han fet públic un manifest en què assenyalen que el dissabte 2 d’octubre volen «celebrar a la terra de cruïlla, la terra del Sénia, la germanor dels diferents territoris que, des de la diversitat, compartim la mateixa arrel, la mateixa llengua i la mateixa cultura».  A més, afegeixen que «també ens agermanen uns interessos socials, ambientals i econòmics que, necessàriament, per tal d’impulsar-los, cal que ens dotem de major sobirania i d’un projecte polític que implique l’alliberament dels nostres pobles, la consecució i construcció de la República catalana, la República valenciana i la República de les Illes Balears i Pitiüses tot caminant cap a la confederació dels Països Catalans».

«Les realitats són diferents en funció del territori, però cal que reafirmem la voluntat conjunta d’avançar i celebrar cada fita amb aquest objectiu, com és la victòria del referèndum unilateral d’independència de Catalunya celebrat el primer d’octubre de 2017 i les següents majories electorals de l’independentisme», afirmen.

I demanen «no oblidar que està augmentant la consciència de la necessitat de tindre dret a decidir-ho tot al País Valencià, una consciència que s’ha comprovat amb la posada al centre del debat polític el greu infrafinançament que patim el poble valencià i amb l’augment del suport electoral al valencianisme».

Per això les entitats signants d’aquest manifest donen suport a la Marxa Centre «com a símbol de germanor dels Països Catalans»; a «la col·laboració conjunta de la societat civil organitzada per a l’alliberament nacional i social del Principat de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears i de les diferents entitats de la societat civil d’arreu dels Països Catalans; a «la nostra unitat lingüística i cultural, la seua diversitat, conscienciació, normalització i promoció», i a «l’impuls dels interessos econòmics, socials i ambientals comuns». En definitiva, a «l’avenç cap a una major sobirania en cada territori amb l’alliberament dels nostres pobles i la consecució d’un projecte polític comú: la confederació dels Països Catalans».