Ecologistes alerten del risc de sobreexplotació d'aqüífers del Túria i el Millars

També reclamen recuperar la continuïtat dels rius, «hui interrompuda per nombrosos assuts i preses»

per NLV

Territori, Societat

El riu Millars al seu pas per Aranyel (l'Alt Millars) | Viquipèdia
El riu Millars al seu pas per Aranyel (l'Alt Millars) | Viquipèdia

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Les organitzacions cíviques i ecologistes representades en el Consell de l'Aigua de la Demarcació del Xúquer han fet públic un comunicat en què alerten del risc de sobreexplotació d'aqüífers a les capçaleres del Túria i el Millars i han valorat la restauració fluvial. Sobretot, adverteixen l'abús existent en el cas del Millars, «associat al boom de la tófona».

Les entitats al·ludeixen a «l'experiència de la Manxa Oriental o de l'altiplà de Requena, on es van produir fa unes dècades processos molt similars de transformació en regadiu que han conduït a situacions insostenibles, amb greus afeccions a les fonts, els rius i el conjunt de la conca», que evidencien «els riscos associats a aquesta mena de desenvolupaments».

Per evitar replicar el procés a les capçaleres del Millars i el Túria, aquestes organitzacions ambientals apunten que cal «un enfocament preventiu i un control efectiu de les extraccions que garantisca la sostenibilitat de l'ús».

També reclamen, «conscients del caràcter gradual d'adaptació dels usos de tota la conca i de les interdependències que vinculen aigües superficials amb subterrànies i usos aigües amunt i avall», que s'incloga en el pla ara en revisió «un programa a mitjà termini de reducció d'extraccions i altres pressions (contaminació) que permeta l'adequació dels usos a les disponibilitats actuals i l'adaptació progressiva a les menors disponibilitats futures com a conseqüència probable del canvi climàtic».

Aquests col·lectius donen suport a les mesures proposades per la Confederació per recuperar la continuïtat dels rius, «hui interrompuda per nombrosos assuts i preses». Per això, consideren convenient de manera «majoritària» la demolició ja projectada de la presa dels Toranes, a l'Alt Millars. En aquest sentit, han demanat »una solució que preserve els regs actuals que s'han proveït de l'embassament a través de la séquia del Diable».

En el comunicat, les entitats expliquen que en la primera reunió de presentació territorial del projecte de revisió del pla hidrològic de la demarcació del Xúquer, organitzada a Terol per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer el 22 de setembre, han valorat que s'haja prestat més atenció «als aspectes hidromorfològics i de restauració fluvial».

Igualment, han ressaltat la revisió a l'alça dels cabals mínims proposada al Millars, que han de contribuir a preservar la vida fluvial, alhora que convoquen la Hidrogràfica a incrementar els cabals mínims al Túria, «hui manifestament insuficients per a l'assoliment del bon estat ecològic del riu».