Reclamen una transició energètica «que beneficie les persones»

Diverses plataformes ciutadanes del País Valencià convoquen mobilitzacions per exigir un model «racional i sostenible»

per NLV

Territori, Societat

Simulació del macroparc fotovoltaic projectat al paratge de Brihuela, a Xiva (la Foia de Bunyol) | Agrupació d'associacions «Salvemos Brihuela»
Simulació del macroparc fotovoltaic projectat al paratge de Brihuela, a Xiva (la Foia de Bunyol) | Agrupació d'associacions «Salvemos Brihuela»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Coordinadora de plataformes ciutadanes per una ubicació racional i sostenible de les energies renovables del País Valencià ha convocat mobilitzacions i actes per demanar de manera urgent «el canvi del model de transició energètica plantejat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i el Decret 14/2020 del Govern Valencià cap a un model distribuït, racional, sostenible, d'estalvi i respectuós amb els territoris i les persones».

La primera de les accions programades serà una concentració a la plaça de la Mare de Déu de València el dimecres 29 de setembre, a les 17 h. La seguirà una manifestació el diumenge 3 d'octubre que anirà des d'aquesta mateixa plaça fins al Palau de la Generalitat. Després, el dimecres 6 d'octubre, de 19.00 h a 21.00 h, a Ca Revolta, al Cap i casal, se celebrarà la Jornada sobre Energia i Territori al País Valencià. Finalment, el dissabte 16 d'octubre, a les 17 h, hi haurà una altra manifestació a Madrid convocada, en aquest cas, per l'Aliança Energia i Territori (ALIENTE).

La Coordinadora, que agrupa 38 col·lectius d'arreu del territori valencià, rebutja «el model proposat de renovables a gran escala que incentiva la bombolla especulativa i el desviament de fons europeus, sense una planificació territorial, sense participació ciutadana, majoritàriament en mans de grans empreses i fons d’inversió, i allunyat d'on es demana la major part de l'energia consumida».

Democratitzar l'accés a l'energia

En aquest sentit, assenyala en un comunicat que «en un moment en què el rebut de la llum està disparat i el model energètic i elèctric en procés de canvi per la inevitable i necessària disminució de l'ús de combustibles fòssils», hi ha «l'oportunitat històrica per democratitzar l'accés a l'energia i caminar cap a un nou model real i sostenible de transició energètica». 

L'entitat explica que «el model centralitzat per a les energies renovables que s'està impulsant actualment, basat majoritàriament en els macroprojectes fotovoltaics i eòlics, allunyat de les zones urbanes i de consum, posa l'energia, una vegada més, en les mans de les grans empreses», que també «necessita» per fer «la distribució amb grans línies d'evacuació que suposen un gran impacte sobre els territoris que transita i la inevitable pèrdua d'energia en el seu transport i transformació».

A més, «molts dels parcs fotovoltaics estan projectats en sòls d'alt valor agrícola», per la qual cosa «el concepte xoca frontalment amb els objectius de conservació, millora i protecció d'un sector fonamental per a la vida i la sostenibilitat com és l'agricultura, que ja està sotmesa actualment a moltes pressions negatives», apunta.

I afegeix que «els parcs eòlics es promouen sobretot a les parts altes de les muntanyes i serres de l'interior, cosa que hi multiplica els impactes paisatgístics, que genera greus problemes en la fauna i flora, i que contribueix directament a la degradació de terra en tot el procés de construcció».

Per això, «cal que les diputacions i ajuntaments lideren la implantació de comunitats energètiques locals (CEL) o les comunitats energètiques de renovables (CER) que contribuïsquen a la democratització de l'energia i al consum de proximitat», conclou.