La ferramenta del diàleg

per Cristian Veses

Tribuna

La ferramenta del diàleg
La ferramenta del diàleg

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

En aquests dies s'ha encetat un nou espai de diàleg polític que implica una nova tendència per a construir la política econòmica de la Generalitat Valenciana. Una comissió que per representació i prioritats evoca aires botànics. El govern del Botànic, que a partir de la seua constitució el 2019 suposa la segona experiència de govern de coalició, engega una comissió política en un any clau per a la recuperació econòmica, social i emocional del País Valencià.

És molta la responsabilitat, sobretot perquè el compromís ha de ser treballar de manera incansable i tindre uns pressupostos que les Corts coneguen acomplint amb el mandat que ens dona l'Estatut. Una estabilitat política consolidada que moltes comunitats autònomes ja voldrien, perquè el Botànic, entre moltes altres coses, significa sobretot estabilitat i protecció de les valencianes i valencians.

La política és per definició la presa de decisions en grup per a resoldre problemes conciliant les possibles limitacions. Per tant, el treball de la primera comissió política de pressupost és política en estat pur. Un fòrum per a fer del diàleg, la principal ferramenta de transformació de la nostra terra; un diàleg que troba la guia en els acords social, institucional i institucional «Alcem-nos» per a la recuperació, però sobretot, en la mirada llarga que es va plasmar en el pacte del «Botànic2os» capaç encara, i per molt de temps, de donar-nos solucions als problemes materials i als intangibles.

Enguany, des de la diferència que enriqueix la composició actual del Consell i que reflecteix en bona part la nostra societat, es millora la dinàmica en l'aprovació de la llei, probablement, més important de l'any, la llei de pressupostos de la Generalitat. Una llei que ha arribat puntualment des del 2015 i que dota econòmicament els anhels de transformació per a fer-los possible i que aterren en la realitat. La ferramenta del diàleg permetrà gestionar totes les necessitats que ha de cobrir la Generalitat i prioritzar malgrat l'escassetat de recursos agreujada que provoca l'infrafinançament dels nostres serveis públics. Unes setmanes que tenim per davant per a seguir fent de la política la resposta que es mereixen les valencianes i valencians.