La pedra del passat dilluns deixa pèrdues superiors als 20 MEUR a la Ribera

La Unió de Llauradors ha fet aquesta primera estimació pels danys en els cultius de caquis i cítrics

per NLV

Territori

LA UNIÓ de Llauradors: la pedra del passat dilluns deixarà pèrdues superiors als 20 milions d'euros a la comarca de la Ribera
LA UNIÓ de Llauradors: la pedra del passat dilluns deixarà pèrdues superiors als 20 milions d'euros a la comarca de la Ribera

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Unió de Llauradors ha informat que les tempestes acompanyades de pedra del passat dilluns deixaran en una primera estimació més de 20 milions d'euros en pèrdues tant directes com indirectes a la Ribera Alta, sobretot en els cultius de caqui i cítrics.

En aquesta comarca poden haver-hi danyats més de 22 milions de quilos d'aquestes fruites, amb la localitat de Carlet com a principal perjudicada per l'efecte de la pedra. També existeixen danys d'importància en altres termes municipals com Catadau, Algemesí, Alfarb, Guadassuar, Albalat de la Ribera i l'Alcúdia.

El nou episodi de tempestes en aquesta zona de la Ribera «incrementarà els costos de producció per als llauradors, ja malparats per l'augment que pateixen en la lluita contra la plaga del Cotonet o el de l'energia elèctrica per al reg i també d'inputs com els adobs», ha advertit l'organització agrària.

La Unió ha assenyalat que «els danys del sinistre estan coberts per l'actual sistema d'assegurances agràries i que sol·licitarà a Agroseguro l'agilització urgent del peritatge de les parcel·les sinistrades i que s'ajusten a la realitat dels danys del cultiu».

D'altra banda, l'organització també ha reclamat, «a part de l'anterior mesura, la concessió d'ajudes directes, la condonació de l'IBI de les parcel·les que s'hi cultiven, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l'establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades». Així mateix, ha recordat que, a més de les pèrdues directes per impacte en el cultiu, n'hi haurà moltes indirectes pels jornals perduts, el treball en els magatzems, transport, etc.