SIS II: el sistema d’alerta europeu al cor de l'«Operació Puigdemont»

El Sistema d'Informació de Schengen (SIS II) ha funcionat de manera automàtica, com està programat

per Regina Laguna

Societat, Política

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, eixint de la presó de Sàsser aquest divendres |Laura Cortés | ACN
L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, eixint de la presó de Sàsser aquest divendres |Laura Cortés | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Brussel·les.- El Sistema d'Informació de Schengen (SIS II), segona generació, és al cor de l'«Operació Puigdemont». El sistema d'alerta europeu per al control de fronteres, en una Europa sense barreres i on es garanteix la llibertat de circulació, s'acaba de trencar com un mirall. No és que no haja funcionat, ans al contrari, perquè ho ha fet i de manera automàtica, com està programat. Quan el vol FR6732 procedent de Brussel·les va aterrar a Sardenya, el nom del president Carles Puigdemont va fer saltar totes les alarmes, activades per l'Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) que havia dictat el Tribunal Suprem anys enrere i que se suposava desactivada.

Res més lluny de la realitat. De poc ha servit tot l'itinerari europeu d'Euroordres i qüestions prejudicials plantejades pel jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, si no se segueixen els protocols establerts. En primer lloc, i segons estableix l'Ordre del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), de 30 de juliol passat, l'euroordre espanyola està suspesa mentre aquest dictamine sobre la qüestió a petició del tribunal espanyol. En concret diu: «Atés que la petició de decisió prejudicial es refereix a l'execució de les ordres de detenció europees dictades en el procés penal controvertit, es pot considerar que la suspensió d'aquest procés requereix la suspensió de l'execució d'aquestes ordres».

En segon lloc, si l'euroordre està suspesa, el país emissor d'aquesta és responsable de desactivar-la comunicant a la central d'euroordres, a Estrasburg, la nova situació. D'altra manera, i com va ocórrer a l'aeroport de Sardenya abans que l'avió aterrara a les nou de la nit, el nom de Puigdemont va fer bip bip en el moment en què la policia italiana, els carabinieri, va rebre la llista PNR de passatgers.

Aquesta situació tan estranya no s'ha donat perquè les màquines han fallat, sinó perquè, deliberadament, les autoritats espanyoles -«el país emissor»- no han cursat l'ordre de suspendre-la, o bé han enganyat el Tribunal europeu quan van comunicar-li que se suspenia l'euroordre i que ningú podria executar-la fins que hi haguera una resolució judicial a Luxemburg.

Així, l'ordre d'aquest estiu explica que «les autoritats espanyoles també van manifestar expressament que aquesta sol·licitud demanava la suspensió de les ordres de detenció nacionals dictades contra els demandants i comportava la suspensió de qualsevol procediment d'execució d'una ordre de detenció europea que poguera haver-se iniciat. També -les autoritats espanyoles- van afirmar que cap tribunal de la Unió Europea podia executar les ordres de detenció europees en litigi fins que el Tribunal de Justícia es pronunciara».

Advertència al jutge europeu

Cal dir que el Tribunal europeu havia sigut advertit per la defensa de Puigdemont que l'alerta de l'euroordre no havia estat eliminada al SIS II. Però el vicepresident del TGUE, que és qui signa l'ordre, diu que això no és important. Literalment diu que «el Regne d'Espanya no va eliminar les descripcions de detenció amb fins de lliurament del Sistema d'Informació de Schengen II», però açò «no influeix en la constatació de suspensió del procés penal controvertit».

Cal explicar l'origen d'aquest sistema de control d'informació de l'espai Schengen, anomenat SIS II, que esdevé una mesura compensatòria clau per l'abolició dels controls a les fronteres interiors de la UE. En concret, s'aplica a l'espai Schengen, format per 26 països -tots excepte Dinamarca- i els quatre de l'Espai Econòmic Europeu.

El SIS II exerceix un paper crucial per facilitar la lliure circulació de persones dins de l'espai Schengen. Al mateix temps, permet a les autoritats nacionals competents emetre i consultar descripcions sobre persones que puguen haver estat involucrades en un delicte greu o que no tinguen dret a entrar o romandre a la UE. També conté alertes sobre persones desaparegudes, en particular nens, així com informació sobre certs béns, com bitllets, automòbils, furgonetes, armes de foc i documents d'identitat, que poden haver estat robats, malversats o perduts.

Com que és un sistema de Tecnologies d'Informació (TI) d'última generació i un dels més grans del seu tipus a tot el món, garanteix una forta protecció de dades. Consta de tres components: un Sistema Central, els sistemes nacionals dels Estats Schengen i una infraestructura de comunicació (xarxa) entre els sistemes Central i els nacionals. Així, el SIS II millora l'intercanvi d'informació per a certes categories de persones i objectes entre les autoritats nacionals de control de fronteres, policia, duanes, visats, immigració, judicials i de matriculació de vehicles (així com Europol i Eurojust) a l'espai Schengen, augmentant la seguretat i facilitant la lliure circulació.

Hi ha 45 milions d'alertes

En aquest moment, compta amb 45 milions d'alertes millorades sobre persones i objectes: persones, vehicles, armes de foc, documents emesos, documents en blanc, bitllets de banc. Inclou noves categories sobre avions robats, vaixells, motors de vaixells, contenidors, equips industrials, valors i mitjans de pagament. I, el més important és que les consultes són directes amb el sistema central i impliquen dades biomètriques a través d'empremtes dactilars i una fotografia.

L'ordre de detenció europea s'adjunta directament a l'alerta de les persones buscades per ser arrestades per lliurament o extradició, que és el que li va passar a Puigdemont quan va agafar l'avió a Brussel·les. El SIS II va proporcionar informació als carabinieri sobre el president procedent de l'euroordre, on es diu que és buscat en relació amb activitats delictives.

Les dades sobre el president emmagatzemades al SIS II són les dades necessàries per localitzar una persona i confirmar la seua identitat, inclosa una nova imatge i empremtes dactilars, així com informació rellevant sobre l'alerta, incloent-hi les mesures a prendre. Per tant, quan la policia italiana va rebre l'alerta, venia acompanyada de la qualificació dels delictes de sedició i malversació que consten a l'euroordre i que establia la detenció de Puigdemont.

Aquesta alerta pot venir acompanyada, a més, per la descripció de la persona a detindre. En essència, l'autoritat nacional pertinent d'un país pot emetre una «alerta» que descriga la persona o objecte buscat. Les raons per emetre una descripció són, entre altres, les que corresponien a Puigdemont, trobar i detenir una persona per a la qual s'ha emés una ordre de detenció europea (OEDE).

L'accés a l'SIS II es limita a les autoritats nacionals de control fronterer, policia, duanes, judicials, de visats i de matriculació de vehicles. Aquestes autoritats només poden accedir a les dades de l'SIS II que necessiten per a l'exercici específic de les seues tasques. Inclús les agències europees Europol i Eurojust tenen drets d'accés limitats per dur a terme certs tipus de consultes.