Fiscalia investiga comentaris xenòfobs contra una candidata a Fallera Major de València

La secció de delictes d'odi del ministeri públic ha incoat diligències aquest dilluns

per NLV / EP

Societat

La candidata a fallera major de València de la comissió Portal de Valldigna-Salines, Mayu Ruiz Bustamente / JCF
La candidata a fallera major de València de la comissió Portal de Valldigna-Salines, Mayu Ruiz Bustamente / JCF

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Fiscalia de València ha obert diligències d'investigació per uns comentaris xenòfobs dirigits cap a una de les candidates a Fallera Major de València 2022 a les xarxes socials, per si s'ha comés delicte d'odi.

La secció de delictes d'odi del ministeri públic que dirigeix Susana Gisbert ha incoat diligències aquest dilluns i ha reclamat a la Junta Central Fallera (JCF) que remeta tota la informació de què dispose sobre els suposats comentaris xenòfobs.

Els missatges en qüestió, publicats aquest diumenge a les xarxes socials, feien referència a la procedència de la candidata, de la comissió Portal de Valldigna-Salinas, comparaven la seua vàlua personal segons la vestimenta i, fins i tot, arribaven a dir que, per aquests motius, «desentona amb la resta de les candidates». Unes afirmacions que  la JCF ha condemnat «perquè no tornen a repetir-se».

Per a l'organisme autònom municipal -tal com va declarar ahir-, aquests comentaris «només reflecteixen el desconeixement que molta gent té sobre el funcionament de la nostra festa, ja que el més important per a representar València i les Falles és el sentiment faller, el compromís de ser grans ambaixadores de la festa i, en cap cas, termes estètics, econòmics o socials».

«Ja està bé de frivolitzar amb una cosa tan important com ser les màximes representants de les Falles; i ja n'hi ha prou de jugar aleatòriament amb els sentiments de cadascuna de les falleres que es presenten a aquest complicat procés de selecció», van afegir.

Per la seua banda, la comissió de la candidata, la falla Portal de Valldigna-Salinas, en un comunicat, va mostrar també ahir el «més absolut rebuig a aquells que utilitzen l'altaveu que els proporcionen les xarxes socials i altres mitjans per a difondre missatges d'odi, xenòfobs i racistes».

L'associació cultural va remarcar que València «és una ciutat inclusiva i acollidora, multicultural i multiracial, en la qual totes i tots tenim cabuda, independentment de la nostra nacionalitat, color, raça, sexe o orientació sexual».

«El nostre objectiu comú és aconseguir una societat lliure de racisme i de discriminació», afegia, alhora que subratllava que «tots com a fallers, comissió de falla o qualsevol altra entitat hem de comprometre'ns a garantir els drets fonamentals de totes les persones». Finalment, el comunicat destacava que «La falla Portal de Valldigna-Salinas diu no a la xenofòbia», .