Puig a Català: «Vosté és la tercera portaveu del PP en aquesta legislatura, així que lliçons de cohesió, les justes»

El president li ha preguntat «per què li molesta el valencià» i si «s'ha de demanar perdó per parlar-lo»

per NLV

Política

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una intervenció a les Corts | Rober Solsona | EP
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una intervenció a les Corts | Rober Solsona | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la primera sessió del Debat de Política General celebrat a les Corts aquest dilluns, ha respost a la síndica del PP, María José Catalá, que ha criticat «l'esbombada i airejada ruptura» del Consell, que ella va estar en un govern en què «hi havia fins i tot espionatges». «Vosté és la tercera portaveu del PP en aquesta legislatura, així que lliçons de cohesió, les justes», li ha dit.

Puig ha retret a Catalá que estiga amb la «via de la Porta del Sol», que «aboca a la fractura i la desigualtat», i no amb la valenciana, i que pronuncie «antics discursos» que «no tenen cap confiança de la societat». A més, ha tornat a defensar la gestió del Consell durant la pandèmia i l'esforç de la societat, que ha convertit el País Valencià en una de les regions amb menys incidència d'Europa. En aquest sentit, ha assenyalat que «si el model del PP és Madrid, amb les dades que hi ha, no sé què diria». «Estan infinitament pitjor, començant per la letalitat», ha asseverat. També ha remarcat que el PP va dir que «el curs escolar seria un desastre i ha sigut de compliment absolut» i li ha reprovat que no haja dedicat «ni un segon» del seu discurs a la vacunació.

En l'àmbit econòmic, Puig ha defensat que «tots els indicadors són millors que quan el PP estava en el Govern», per la qual cosa l'ha animada a «aclarir» el debat: «És fàcil poder comparar. Vostés van retallar en despesa pública i van fomentar la precarietat i, amb això, els drets de la ciutadania». «El PP, quan està en l'oposició, diu que baixarà impostos i, quan governa, els apuja. Em remet a la seua pròpia història», ha afegit.

«Valencianofòbia» i «infern social»

Catalá ha acusat Puig d'agitar «la bandereta de la madrilenyofòbia, excepte en el futbol», i el president li ha replicat que és Pablo Casado el que té «valencianofòbia» perquè «ve i ens porta el regal de proposar el model de finançament anterior». En aquest sentit, ha garantit que el Consell «mantindrà sempre l'actitud de reivindicació».

Puig també s'ha referit al «dumping fiscal», que ha qualificat d'«irresponsabilitat manifesta», i ha advertit que «té conseqüències», ja que «va en contra de la Constitució». «D'infern fiscal res, el que vostés proposen és un infern social», li ha etzibat.

«Per què li molesta el valencià?»

En matèria educativa, Ximo Puig ha defensat el Pla Edificant enfront del model del PP i ha incidit en la necessitat d'ampliar-lo «després de com van deixar el sistema educatiu». «Hem executat 80 milions, quatre vegades més que en l'últim any que va ser consellera», ha retret a Catalá, en al·lusió a la seua etapa al capdavant d'Educació.

«Vosté va tirar 1.200 professionals i hui tenim 12.000 contractats més. Hi ha millors condicions tant en l'educació pública com en la concertada», ha afirmat el president, que ha ironitzat: «No hi ha cap docent que l'enyore».

En aquesta línia, sobre la qüestió lingüística, Puig ha defensat que «no hi ha cap imposició» i que l'objectiu és que els escolars «sàpien les tres llengües». A més, ha garantit que al País Valencià «es respecten els drets lingüístics» i ha preguntat a Catalá «per què li molesta el valencià» i si «s'ha de demanar perdó per parlar-lo».