El volcà

per Vicent Pons

Tribuna

El volcà
El volcà

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'altre dia un amic canari, de Gran Canària, escrivia a les seues xarxes socials que ara que el focus mediàtic de l'Estat espanyol està a les Illes Canàries era el moment de ficar de relleu totes les mancances que té este territori insular. La veritat, fou molt trist vore com els primers dies els mitjans estatals no ubicaven bé l'illa, no deien bé el nom de «La Palma» i, fins i tot, deien bestieses com «a ver si los bomberos pueden apagar el volcán». I, la veritat, no em sorprén. Els mitjans estatals, pretesament estatals, són a la pràctica mitjans de Madrid o de la Comunidad de Madrid, perquè la capital d'Espanya és com el típic amic que només parla d'ell i no escolta la resta d'amics.

Totes i tots sabem enumerar almenys tres barris de Madrid (així sense pensar gaire Chueca, Malasaña i Vallecas) i fins i tot tres ciutats de la Comunitat de Madrid (Pinto, Fuenlabrada i Rivas) però sabríem totes i tots enumerar tres barris d'Alacant i Castelló? Podríem dir 3 ciutats importants de la Región de Múrcia? Segurament no, perquè els mitjans estatals parlen majoritàriament de Madrid i dels seus rotllos, però molt poc del que passa a la resta de l'Estat, excepte quan hi ha alguna desgràcia.

El silenci mediàtic al qual ens veiem abocats els territoris perifèrics de l'Estat espanyol clama al cel en la majoria de casos. Hi ha dos pols mediàtics que són Madrid i Barcelona i entre els dos s'ho empassen tot.

Què hem de fer les valencianes i valencians perquè els mitjans estatals es facen ressò de l'infrafinançament que patim? Què han de fer les Canàries perquè se sàpiga quines són les seues reivindicacions salarials i laborals? Com un tema tan greu com la mort progressiva del Mar Menor és només tema de l'estiu i no es coneix la iniciativa per dotar el Mar Menor d'entitat pròpia?

I, ací, les valencianes i valencians també hem de fer autocrítica. A més xicoteta escala, la ciutat de València i la seua àrea metropolitana també s'ho empassa tot, tenim el focus ficat al cap i casal i, sovint, se silencien reivindicacions i lluites com el no a la MAT de les comarques de l'interior de Castelló, la reconversió industrials de les comarques centrals o l'impacte (el negatiu) del turisme a les comarques del sud i la seua relació amb el nivell de pobresa d'estes comarques.

És trist que haja d'esclatar un volcà perquè els mitjans de comunicació es fixen en tu. Les valencianes i valencians això ho sabem perquè només se'ns mira quan s'inunden els pobles, se'ns cremen les serres o la mar se'ns engul els passejos marítims. Ja ho va dir una sàvia: «Espanya no es trenca per la perifèria, Espanya es trenca per Madrid».