UP defensa al Congrés la reciprocitat dels mitjans en català i de totes les autonomies

La diputada Marisa Saavedra afirma que «és una exigència de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries»

per NLV

Llengua, Política

La diputada d'Unides Podem per Castelló, Marisa Saavedra
La diputada d'Unides Podem per Castelló, Marisa Saavedra

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La diputada d'Unides Podem per Castelló, Marisa Saavedra, va defensar aquest dimarts al ple del Congrés la reciprocitat dels mitjans audiovisuals públics en llengua catalana en el debat sobre una PNL, presentada per Compromís, que demana que totes les televisions autonòmiques es puguen veure en tot l'Estat.

En la seua intervenció, Saavedra va destacar «els 25 anys que al País Valencià es van rebre les emissions de la TV catalana i, durant alguns anys, també la recepció de C9 a territoris de Catalunya, gràcies al moviment popular i a Acció Cultural del País Valencià». «Això va obrir una finestra a la diversitat d'accents i d'opinions, al coneixement de realitats veïnes, i a una més gran producció audiovisual, alhora que va ampliar l'intercanvi cultural, turístic i comercial entre els dos territoris», va assenyalar.

La diputada va afirmar que «la reciprocitat dels mitjans de comunicació del mateix àmbit lingüístic és una exigència de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, i, a més, repercuteix positivament en l'àmbit econòmic i empresarial».

En el seu discurs, va relatar «la persistent persecució jurídica i econòmica per part del PP que va fer tancar els repetidors». «El PP va atiar el secessionisme lingüístic -una manera de soscavar l'estima, coneixement i ús de la nostra llengua- deixant ben palés que la llibertat que ells enarboren només val, si serveix als seus interessos», va asseverar.

«Una societat democràtica basa la seua cohesió en la voluntarietat i el reconeixement mutu i ací els mitjans audiovisuals juguen un gran paper perquè permeten difondre les realitats més locals a tot el territori. La multiculturalitat i multilingüisme existent ha de reflectir-se a l'espai audiovisual», va dir Saavedra. «La uniformitat cultural i lingüística no existeix, i la seua imposició passaria per l'autoritarisme i la limitació de drets socials i individuals», va afegir.

La diputada d'UP també va indicar que «aquesta reciprocitat crearia cohesió entre totes les autonomies, ja que es podria accedir lliurement a les emissions de qualsevol altre territori». «Aquesta proposta està en línia amb el model d'Espanya que Unides Podem defensa: un País de Països, amb cohesió en la diversitat, democràcia i llibertat», va concloure.