La «Fira Borja» de Xàtiva oferirà activitats culturals i gastronòmiques

per NLV

Cultura

La Fira Borja de Xàtiva oferirà activitats culturals i gastronòmiques
La Fira Borja de Xàtiva oferirà activitats culturals i gastronòmiques

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'Ajuntament de Xàtiva ha presentat aquest dimarts la «Fira Borja», que se celebrarà a finals del mes d'octubre i durant el pont de novembre i oferirà activitats culturals i gastronòmiques.

La regidora de Turisme, Raquel Caballero, ha manifestat que l'esdeveniment «naix amb l'objectiu de donar a conéixer la ciutat bressol dels papes Borja amb una programació extensa». A més, ha destacat que «totes les activitats es faran en espais que guarden relació amb la família Borja».

La fira començarà el dilluns 25 d'octubre amb la presentació al claustre de l'Almodí del Festival Borja. El primer concert «La veu en el Renaixement», amb Nieves Sáez i Marian Soro, tindrà lloc al claustre de Sant Domènec el dijous 28 d'octubre a les 19.30 . El divendres 29 hi ha previstes dues cites: a les 20 hores a l'església de Sant Pere es podrà gaudir del concert «Cròniques de Germanies», a càrrec de Capella de Ministrers, mentre que a l'església de Sant Feliu es durà a terme «La veu de l'orgue al Renaixement i ara» amb Arturo Barba.

Les actuacions continuaran el dissabte 30, amb el concert «Borgias & Company» de l'agrupació Fairy Queen amb direcció d'Elisabeth Wolteche (12 hores al convent de Santa Clara) i amb el concert familiar «Llibre de les bèsties» de Capella de Ministrers (20 hores, Gran Teatre). El diumenge 31 a les 12 hores tindrà lloc a l'església de Sant Feliu el concert «Taller de gala al voltant de Lluís del Milà», a càrrec de Robert Cases, i a les 19 hores, «Sons renaixentistes d'orgue». Finalment, també hi haurà una doble cita musical el dilluns 1 de novembre. A les 12 hores, a Sant Domènec, «En el camí dels Borja», de Boreas Música, i a les 20 hores, a l'església de Sant Pere, «Clarobscur», de Delia Agúndez i Carles Magraner. Tots els concerts tindran un preu de 2 euros, amb aforament limitat, i les entrades es poden adquirir a la Casa de Cultura de Xàtiva.

D'altra banda, al festival també seran protagonistes altres disciplines com ara la dansa. Els dies 30 i 31 d'octubre, al convent de Sant Domènec es farà un curs intensiu d'aproximació a la dansa renaixentista a càrrec de Marco Bendoni (reserva de places a la Casa de Cultura) mentre que el diumenge 31 d'octubre a les 20 hores es podrà gaudir a la plaça de la Seu i a Sant Domènec de l'espectacle «Lucretiana Dansa en època dels Borja», amb direcció artística de Sofia Grande i coreografia de Marco Bendoni i Bruna Gondoni. Pel que fa al teatre, el dia 31 a les 12 hores a la plaça del Mercat, es podrà gaudir de la funció familiar «Carro de jocs» (Ameba Teatre).

Per últim, altres activitats que també contindrà el Festival són una exposició de vestuari d'època a la Casa de l'Ensenyança del 25 al 29 d'octubre, una activitat per a escolars a l'església de Sant Feliu sobre l'orgue al renaixement i ara (dies 26 i 29) i un taller de música antiga al Conservatori Lluís Milan el dia 30 d'octubre a càrrec de la fundació cultural CDM.

«Recuperem les activitats escolars, que seran gratuïtes i que oferirem a tots els centres educatius de la ciutat i activitats per als més menuts amb el concert familiar al Gran Teatre i teatre al carrer. Seran els primers espectacles de carrer després de molt de temps», ha indicat Caballero, qui fa afegit que «en les activitats s'ha tractat de comptar amb professionals de Xàtiva com ara indumentaristes, músics, cantants, actors i actrius de la ciutat per demostrar tot el nostre potencial com a capital cultural i destí turístic d'interior».

Rutes i gastronomia

Els altres dos aspectes destacats d'aquesta Fira Borja seran les rutes i la gastronomia vinculades al renaixement i a la família xativina més universal.

Pel que fa al turisme, tindran un protagonisme destacat les rutes guiades i teatralitzades. Del 30 d'octubre a l'1 de novembre es podrà seguir la ruta «Xàtiva ciutat natal dels Borja. Una ruta per descobrir», amb un preu de 3 euros, o la ruta teatralitzada «Ruta borja» a càrrec de Teatre la Lluna, al preu de 2 euros. Les entrades per a aquestes activitats es poden comprar a la web www.xativaturismo.com, l'horari d'eixida serà les 10.30 hores i s'inclou l'entrada a la Basílica de la Seu.

Respecte a la Fira Gastronòmica, la regidora de Turisme Raquel Caballero ha indicat que des del 29 d'octubre i fins a l'1 de novembre es podran degustar menús dissenyats per a l'ocasió amb productes i receptes de l'època renaixentista, que es podran trobar en un total de 22 establiments de la ciutat. A més a més, durant aquests dies, amb l'entrada única al Castell i als Museus de la ciutat, també es podrà degustar una tapa Borja gratuïta als establiments adherits.