El Congrés aprova la PNL de Compromís per a la reciprocitat de les televisions autonòmiques

ERC ha criticat «la manca de lògica política de la proposició», que ha comptat amb el suport del PSOE

per NLV

Llengua, Política

El Congrés aprova la PNL de Compromís per a la reciprocitat de les televisions autonòmiques
El Congrés aprova la PNL de Compromís per a la reciprocitat de les televisions autonòmiques

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous, amb 182 vots a favor i 153 vots en contra, la Proposició no de Llei (PNL) de Compromís perquè el govern espanyol faça efectiva la reciprocitat de totes les cadenes de televisió públiques autonòmiques en el conjunt de l'Estat.

El PSOE s'ha mostrat favorable a la iniciativa durant el debat, però igual que el PNB, ha advertit que no hi ha disponibilitat en l'actual espai radioelèctric. La mesura també ha tingut el suport d'Unides Podem per les raons que ha exposat la diputada valenciana Marisa Saavedra. 

Per la seua banda, ERC va presentar una esmena a la proposició de Compromís per garantir «la reciprocitat de totes les cadenes de televisió públiques en el conjunt de l'Estat que siguen d'un mateix domini lingüístic». Una esmena amb la qual estava d'acord Compromís, però no el PSOE. Per aquest motiu, finalment la coalició valencianista ha transaccionat la PNL amb els socialistes. La diputada republicana Marta Rosique ha criticat «la manca de lògica política de la proposició».

En la seua intervenció, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha assegurat que aquesta PNL possibilitarà que els ciutadans coneguen millor «la realitat dels seus veïns o d'altres territoris més allunyats». També ha afirmat que «un altre aspecte positiu» és que podrien «conéixer altres llengües i conéixer-les és començar a estimar-les». I això, «és una assignatura pendent de l'Estat», ha reblat.

A més, ampliarà «les possibilitats d'elecció d'oci», ha afegit. Per tant, «és una proposta raonable, justa i recomanable, avalada per totes les lleis i tractats», ha asseverat. «Aquesta PNL impulsa el coneixement i el respecte que, en vista de la situació, ens fa molta falta», ha conclòs Baldoví.

La PNL demanava en un primer moment que l'executiu espanyol donara explicacions en un termini de tres mesos, però el text definitiu diu: «El Congrés dels Diputats insta el Govern d'Espanya a prendre les mesures necessàries per fer efectiva la reciprocitat de totes les cadenes de televisió públiques en el conjunt de l'Estat i a rendir comptes en un màxim de sis mesos des de la presa en consideració d'aquest acord».

Segons l'exposició de motius de la proposta, «les recomanacions dels experts sobre l'aplicació de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries recollides en l'informe "Protegir i promoure la diversitat cultural, per a enfortir Europa", del Comité Europeu de les Regions, publicat l'any 2018, van justament en aquesta línia i proposa aqueixa reciprocitat per a garantir el dret a la informació i a la comunicació en les llengües regionals». Així mateix, «la regulació dels mitjans audiovisuals públics emana de l'article 20.3 de la Constitució Espanyola».

A més, «trobem aquesta regulació posterior en la Llei 7/2020, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual, que va compendiar la normativa vigent fins al moment». Així, «en el capítol I del títol II es consagra íntegrament a “la garantia dels drets dels ciutadans a rebre comunicació audiovisual en condicions de pluralisme cultural i lingüístic”, fet que implica la protecció de les obres audiovisuals europees i espanyoles en les seues diferents llengües».