El president del PP de València haurà de tornar el sou d'alcalde de dues legislatures per incomplir la dedicació exclusiva

Antifrau conclou que va combinar la dedicació exclusiva al capdavant de l'Ajuntament de Gavarda amb la seua activitat privada

per NLV / EP

Societat, Política

Vicente Mompó durant l'acte de clausura del XV Congrés del PP de València, el 25 de juliol del 2020 | Enrique Palomares | EP
Vicente Mompó durant l'acte de clausura del XV Congrés del PP de València, el 25 de juliol del 2020 | Enrique Palomares | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'Agència Valenciana Antifrau (AVAF) ha conclòs que el president provincial del PP de València, Vicente Mompó, va incórrer en incompatibilitat en combinar la dedicació exclusiva com a alcalde de Gavarda (la Ribera Alta) durant les dues últimes legislatures amb la seua activitat privada, per la qual cosa «procediria, en tot cas, prèvia revisió de l'acte nul, la devolució de les quantitats percebudes de l'Ajuntament».

Així ho estableix en l'informe de conclusió de la investigació sobre la incompatibilitat de l'alcalde entre 2011-2015 i 2015-2019, mentre va treballar en una empresa com a autònom i gerent, després de rebre denúncies d'aquesta situació.

Mompó, que va entrar com a president el juliol del 2020 i segueix com a alcalde (sense dedicació) i portaveu del PP a la Diputació, va exercir simultàniament una activitat privada atesos els rendiments declarats d'uns 26.000 euros actuals, excepte el 2019 que va cobrar la meitat perquè va ser un any electoral.

Després d'analitzar la informació aportada pel consistori, Antifrau adverteix que el dirigent del PP no va demanar al ple municipal la corresponent declaració de compatibilitat, malgrat que estava subjecte a la Llei d'Incompatibilitats. Per tant, «hauria d'haver optat, en el seu cas, per l'una o l'altra ocupació» en un termini de deu dies.

Sí que queda acreditat que la secretaria municipal no va informar específicament d'aquesta situació, com reconeix aquesta interventora a través de la resposta del consistori a la investigació, així com que l'Ajuntament no ha contractat l'empresa de Mompó des del 2011. Ara bé, per a l'òrgan independent això no implica que deixara de tindre l'obligació de disposar de la declaració de compatibilitat.

En conseqüència, la intervenció municipal està facultada per exigir responsabilitat patrimonial per danys o perjudicis, amb el que «procediria, en tot cas, prèvia revisió de l'acte nul, la devolució de les quantitats percebudes». El «mal» a reclamar s'entendria com la diferència entre el salari que va percebre inadequadament (en concepte de dedicació exclusiva) i el que hauria d'haver obtingut (assistència a òrgans col·legiats).

Antifrau també assenyala que cal valorar la possible existència de responsabilitat comptable davant del Tribunal de Comptes només si l'òrgan competent haguera instat en via administrativa al reintegrament total o parcial de les quantitats percebudes.

Com a conclusió, recomana a l'Ajuntament de Gavarda que revise la compatibilitat dels càrrecs públics i implemente mesures per vetlar pel compliment de la normativa, establint protocols d'informació.

«Una qüestió formal»

Fonts pròximes a Mompó remarquen que és una irregularitat tècnica o administrativa, «una qüestió formal», i atribueixen la denúncia a l'època quan va iniciar «la carrera per ser president» del PP provincial, i recorden que és alcalde sense dedicació exclusiva ni parcial ja que només assisteix als plens.

També garanteixen que «sempre» va presentar la declaració de béns i que la corporació municipal era conscient de la seua situació, així com que va decidir establir-se el 60% dels 40.000 euros que podia percebre com a límit segons la «llei Montoro» en un municipi d'uns mil habitants.