El valor de l'acord de coalició progressista

per Marisa Saavedra

Tribuna

El valor de l'acord de coalició progressista
El valor de l'acord de coalició progressista

De les darreres eleccions generals el novembre del 2019 va sorgir el primer govern de coalició d'àmbit estatal. Unides Podem va trencar una clàusula no escrita que establia que una força transformadora com la nostra havia de quedar sempre fora d'eixe nivell de govern.

La primera i cabal fita en la influència d'UP va ser la mateixa signatura del Pacte de coalició progressista amb el PSOE. El document s'anomena «Un nuevo acuerdo para España» i la llista de propostes que conté poden suposar un seriós canvi de rumb en la inèrcia econòmica, laboral, fiscal i de drets a l'estat espanyol.

Aquest document és un compromís amb el poble i és d'obligat compliment. Potser el PSOE el va signar pensant que no es requeriria que el complira i que UP es conformaria amb una parcel·la de gestió i amb alguns canvis menors. No ha estat així.

UP vol complir l'Acord per avançar en drets, per aprofundir la democràcia, per l'ocupació digna, la sostenibilitat de les cures, la transició ecològica, la millora de competències i el finançament local i autonòmic, la reversió de les privatitzacions, la consolidació de serveis públics de qualitat. Per un país que afronte reptes de futur i millore clarament la vida de la ciutadania.

En un context amb la dreta i la ultradreta instal·lades en el no a tot, la mentida, la manipulació i la deslegitimació del Govern, caldrà buscar aliances amb altres forces polítiques de progrés per tirar endavant els projectes necessaris en aquesta segona part de la legislatura, la de la recuperació que ha de ser justa i arribar a la gent.

Aturar la pujada de la llum o tancar la negociació de la Llei d'habitatge són respostes a problemes concrets i urgents que, juntament amb la reforma fiscal o la pujada de l'SMI, condicionaran l'acord per als comptes públics de 2022.

Cal regular el preu del lloguer com consta en el pacte signat. UP no acceptarà el bloqueig a la Llei d'habitatge i exigirà les mesures eficaces per controlar l'especulació i les pujades abusives. Això representa un benefici immediat per a milers de famílies ara ofegades per accedir a un bé de primera necessitat.

L'encariment de la llum és el resultat d'una estafa que es basa en un sistema tarifari que va establir el PP d'Aznar, pensant en el benefici de l'oligopoli elèctric i no en la ciutadania. El PSOE, que no volia ni sentir parlar de les propostes d'UP d'intervindre directament en la fixació de preus i de limitar els guanys «caiguts del cel» de les elèctriques, finalment ha canviat de posició. Això és el que està signat al pacte de coalició i això pot reduir el preu de forma immediata.

UP ha plantejat, a més, que una empresa pública d'energia com tenen molts països al nostre voltant, seria un contrapés permanent a la manca «d'empatia social» de les elèctriques. És una possibilitat oberta, però és una proposta que no figura a l'Acord de govern. Caldrà una altra correlació de forces per poder crear-la.

En aquest moment, UP està negociant que les grans empreses paguen un 15% de tipus efectiu en l'impost de societats. Ara només paguen una mitjana del 7% tot i que per les PIME és d'un 16%. Està literalment al punt 10.2 de l'Acord de coalició progressista. Cal complir-lo.

L'Acord de govern va ser un pacte lliurement acceptat per dos forces polítiques. UP no vol renunciar a res. La reforma laboral s'ha de derogar, la Llei Mordassa ha de passar a la història, el finançament autonòmic s'ha de modificar.

Són passes avant que cal afegir al ja aconseguit. La pujada de l'SMI, els ERTO, les ajudes a autònoms, l'Ingrés Mínim Vital, la Llei Rider, la d'Eutanàsia, la de Canvi climàtic o la Llei d'Igualtat han nascut de l'impuls d'una força de 35 diputades i diputats que va lluitar molt per formar part del Govern i que sap i pot dialogar amb altres partits per poder ser més útils per millorar la vida de la gent.

Els conflictes -que no esbroncades- entre UP i el PSOE són l'expressió de diferències que existeixen a qualsevol govern de coalició. Però hi ha un full de ruta en l'acord signat que permet i demana accelerar millores socials i mesures estructurals que aquest país necessita per avançar en drets i llibertats.

La ciutadania espera d'aquest govern de coalició la valentia necessària per defensar el bé comú davant dels privilegis dels de sempre.

És una responsabilitat històrica. No es pot frustrar aquesta esperança.