Reivindiquen una transició energètica que «beneficie les persones» i no les grans empreses

per NLV

Territori, Societat

Reivindiquen una transició energètica que «beneficie les persones» enfront de les grans empreses
Reivindiquen una transició energètica que «beneficie les persones» enfront de les grans empreses

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Una manifestació convocada aquest diumenge a la plaça de la Mare de Déu de València per la Coordinadora de plataformes ciutadanes per una ubicació racional i sostenible de les energies renovables del País Valencià, ha reivindicat una transició energètica que «beneficie les persones» i no les grans empreses i ha reclamat que a l'hora d'implantar energies renovables al nostre territori «es tinga en compte l'impacte mediambiental que suposen», perquè siguen el «menys perjudicials possibles».

Els participants, de diferents plataformes socials, han portat pancartes amb missatges com «On està la sostenibilitat si arrasem amb la biodiversitat?», «No a la conversió del món rural en polígon industrial» o «Canviem el sistema, salvem el clima», i han corejat consignes com «Salvem el rural».

Una de les representants d'Intersindical Valenciana, Ester Rincón, que forma part d'aquest moviment, ha assenyalat que en el territori valencià estan elaborant-se «molts projectes en espais d'interior verds per situar grans plantes fotovoltaiques».

Per això, des de l'organització sindical han demanat que s'estudie aquesta situació per trobar «la millor ubicació» i «que tinguen el menor impacte sobre el territori». «Això, al final és un negoci especulatiu», ha indicat Rincón, que ha instat a «posar en el centre la vida i no el capital».

En aquesta línia, una de les representants de la plataforma «Salvem Farrajol», Asunción Galarza, ha denunciat que les grans empreses, a les quals ha acusat de «destruir els camps», són «les beneficiades d'aquesta situació». «No ho consentirem, lluitarem fins al final», ha recalcat.

La Coordinadora es va formar el mes de maig passat perquè alguns veïns afectats es van assabentar de la venda de terrenys per establir plantes fotovoltaiques, segons ha explicat una altra de les integrants d'aquesta plataforma, Silvia Calvo.

Durant aquests mesos, ha valorat, el col·lectiu ha aconseguit «que es produïsca la suspensió de les llicències» a Bunyol (la Foia de Bunyol). «Tenim el suport de tots els partits del plenari, que són Esquerra Unida, Podem, el PP i Esquerra Alternativa de Bunyol», ha expressat, al mateix temps que ha lamentat que el PSPV, que «és el que governa al municipi ara, s'absté en les mocions».

Calvo ha especificat que el col·lectiu no es posiciona en contra de les plaques solars «sempre que es posen amb coneixement, no es destruïsca el medi ambient i tot es repartisca entre els ciutadans». «Tampoc cal destruir el medi rural perquè les grans ciutats tinguen proveïment», ha afirmat.

Finalment, des de «Salvem Farrajol» han denunciat que les empreses busquen «carregar-se el medi rural, arbres centenaris, molta biodiversitat». «Per al poble no és cap benefici. No ho consentirem. Sí que volem energies renovables, però no a qualsevol preu», ha conclòs.