L'escassetat de microxips i la pandèmia afonen les matriculacions del setembre al País Valencià
En total, s'han venut 5.251 turismes i tot terrenys, un 17% menys respecte el mateix mes de l'any passat
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací
L'escassetat de microxips i la pandèmia de la COVID-19 han llastat les matriculacions de turismes i tot terrenys al País Valencià durant el setembre, un mes en què han patit una caiguda del 17% respecte al mateix període de l'any passat. En total, han sigut 5.251 unitats, la qual cosa suposa el 8,8% de les vendes estatals.
Es tracta d'un descens superior al del conjunt de l'Estat, on les matriculacions d'aquesta mena de vehicles també s'han afonat un 15,7%, fins a les 47.584 unitats, segons les dades oferides aquest dilluns per les patronals Faconauto, Anfac i Ganvam.
En l'acumulat de l'any, el descens en les matriculacions és del -2% comparat amb el mateix període del 2020. Així, del gener al setembre s'han matriculat 56.083 unitats. En l'àmbit estatal, altrament, aquesta dada registra una pujada del 8,8%, fins a les 647.955 unitats. Comparat amb els nou primers mesos del 2019, sense pandèmia, les vendes acumulades de turismes i tot terrenys a l'Estat cauen un -33%.
«Tempesta perfecta»
Segons la directora de Comunicació d'ANFAC, Noemi Navas, «la suma de la crisi provocada per la pandèmia, la incertesa dels consumidors per com evolucionarà la crisi econòmica i la falta de semiconductors està suposant una caiguda del mercat molt pitjor de la pronosticada a principi d'any».
A més, no s'espera que l'escassetat de xips tinga una solució a curt termini ni que el mercat recupere impuls en l'últim trimestre, per la qual cosa «les previsions de tancament són més baixes», ha augurat.
Per la seua banda, Raúl Morales, director de comunicació de Faconauto, ha indicat que en els últims tres mesos «s'han aguditzat els efectes de la crisi dels microprocessadors sobre les vendes de vehicles, particularment sobre el canal de particulars».
Morales ha explicat que els concessionaris continuen sense tindre estoc suficient per a atendre la demanda i «la incertesa és gran perquè no hi ha un horitzó clar de quan tornarà a haver-hi cotxes en el mercat, la qual cosa aboca ja els concessionaris a repetir en el present exercici un nivell de vendes tan baix com el 2020».
En aquest sentit, la directora de Comunicació de Ganvam, Tania Puche, ha apuntat que «la crisi global de xips continua fent mossa en l'automoció. A l'escassetat de semiconductors, s'hi suma la pujada desbocada del preu de les matèries primeres i dels costos logístics, especialment del transport per via marítima».
Segons Puche, «si a la manca d'oferta hi afegim la costera de setembre i la incertesa tecnològica que es detecta entre els compradors a l'hora de triar cotxe, tenim una tempesta perfecta de cara a la recta final d'any», ha lamentat.