Cinc manifestacions recorreran València el 9 d'Octubre en horaris diferents

Acció Cultural del País Valencià ha convocat la tradicional manifestació nacionalista a la plaça de sant Agustí a les 18 h.

per NLV

Societat, 9 d'Octubre

La Comissió 9 d'Octubre encapçala la tradicional manifestació nacionalista el 2018 | Daniel García-Sala
La Comissió 9 d'Octubre encapçala la tradicional manifestació nacionalista el 2018 | Daniel García-Sala

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Enguany, a València, la processó cívica del 9 d'Octubre tornarà a eixir al carrer amb un itinerari diferent per les obres de la plaça de la Reina. Així mateix, per evitar una gran concentració de persones, la participació serà reduïda i les diferents activitats pirotècniques estaran descentralitzades.

L'alcalde Joan Ribó ha reconegut que «es tracta d'un dia complicat, des del punt de vista organitzatiu, perquè a més de la processó se celebrarà la desfilada de Moros i Cristians i s'han comunicat cinc manifestacions que es duran a terme en horaris distints i per recorreguts distints, perquè volem que siga un dia de celebració per a tots per a fer un país cada dia més fort i potent».

Ribó ha fet aquestes declaracions després de presidir la reunió de la Junta Local de Seguretat que s'ha celebrat per coordinar accions i la celebració d'aquesta festivitat. En primer lloc, el batle ha explicat el canvi d'itinerari de la processó, «que eixirà de l'Ajuntament, passarà pel carrer de les Barques fins al Parterre, i tornarà pels carrers de Colom i de Roger de Llúria, per tractar-se aquesta d'una via oberta i directa per arribar a la casa consistorial».

Pel que fa al civisme i les mesures de seguretat, l'alcalde ha assegurat que aquestes seran les mateixes que altres anys. «El que volem és que el dia 9 d'Octubre siga un dia de festa, i que tots els valencians i valencianes ho celebren en honor de la nostra Senyera, que rememora la vinguda de Jaume I». Per concloure, ha fet una crida a «la responsabilitat i la prudència».

Per la seua banda, la delegada del govern espanyol, Gloria Calero, també ha insistit en la idea que el 9 d'Octubre siga «un dia de celebració, convivència i reivindicació», i ha valorat «el treball dels professionals que participen coordinadament per preservar la seguretat de qui vol manifestar el seu sentir».

ACPV convoca la tradicional manifestació nacionalista a la plaça de sant Agustí 

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha convocat la tradicional manifestació nacionalista a la plaça de sant Agustí a les 18 h. El recorregut acabarà, com és habitual, al Parterre. Enguany, el cartell de la convocatòria està basat en una imatge digital que naix de la mà de Marià Pérez i Claver, Marià de Sueca, que ha cedit el dret d’ús d'aquesta a ACPV «per representar simbòlicament el treball per la llengua i la cultura dels valencians, i pels valors cívics del diàleg, la democràcia i les llibertats», ha manifestat l'entitat.

Les altres marxes han estat sol·licitades per Organitzacions del Sud Valencianes (entre els carrers de Vicent Miguel Carceller i d'Alacant de les 17 h  a les 18.25 h), el Grup d'Acció Valencianista (de la plaça Alfons el Magnànim a la dels Furs), la Coordinadora Obrera Sindical (entre el carrer de Xàtiva i la plaça d'Amèrica de les 17.30 h a les 22.00 h), i l'Associació l'Encontre Polític Valencià (entre la plaça dels Furs  i la de Sant Llorenç de 18.30 h a 20.00 h).

A més, també hi haurà una concentració no vinculada al 9 d'Octubre sol·licitada per la CGT per denunciar l'abús de temporalitat en la Societat Valenciana de la Gestió Integral de Serveis d'Emergències que tindrà lloc a la plaça de la Mare de Déu a partir de les 8 h i fins a les 14.30 h.