La llei d'habitatge regularà els preus dels lloguers de grans propietaris per abaixar-los a les zones amb més tensió

La norma considerarà gran propietari a partir de 10 habitatges i fixarà la congelació de preus per a xicotets tenidors

per NLV

Societat, Política

ACN | Xavier Pi
ACN | Xavier Pi

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La llei estatal d'habitatge pactada entre el PSOE i Unides Podem inclourà la regulació de preus dels lloguers per abaixar-los basant-se en l'índex de referència per a tots els contractes en zones on el mercat provoca més tensió. Fonts de la formació lila han informat de les principals línies de l'acord assolit aquest dimarts entre els socis de la coalició, i expliquen que la norma considerarà gran propietari a partir de 10 habitatges. Per als grans tenidors també hi haurà una retirada de privilegis fiscals. Pel que fa als xicotets propietaris, el text fixarà la congelació de preus i donarà incentius fiscals per reduir el preu dels lloguers. 

D'altra banda, la llei també inclourà una reserva del 30% de totes les promocions per a habitatge protegit. D'aquest percentatge, la meitat haurà de ser per a lloguer social.

A més, la norma definirà un impost per als habitatges buits a través d'un recàrrec de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) del 150%, que podran aplicar els ajuntaments.

Distincions entre persones físiques i jurídiques

Fonts del govern espanyol han especificat que l'obligació de fer rebaixes dels preus de lloguer només serà per a persones jurídiques i no per a persones físiques. Els particulars que tinguen més de deu habitatges també podran accedir a bonificacions fiscals, però només en cas que apliquen rebaixes en tots els pisos que tenen llogats.

Pel que fa als incentius per a persones físiques, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha explicat en roda de premsa després del Consell de Ministres que hi haurà un paquet «molt potent» de bonificacions fiscals, que poden arribar al 90% de les rendes que obtinguen si fan rebaixes del lloguer.

Respecte a les competències autonòmiques

Bolaños ha afirmat que la llei estatal d'habitatge «no deroga la resta de lleis d'habitatge autonòmiques», sinó que «conviu amb elles» i genera un «paraigües» perquè puguen «habilitar algunes mesures» que sense el marc legal estatal no tenien cobertura legal.