Tal dia com hui del 1926 es va celebrar la primera Festa del Llibre a proposta del valencià Vicent Clavel

per NLV

Efemèrides

El  periodista, editor i escriptor Vicent Clavel
El periodista, editor i escriptor Vicent Clavel

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 7 d’octubre del 1926 es va celebrar la primera Festa del Llibre a proposta de Vicent Clavel Andrés, periodista, editor i escriptor valencià establit a Barcelona des del 1920. El 1923 va plantejar la iniciativa a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, de la qual era vocal des de l’any anterior, per commemorar el naixement de Miguel de Cervantes (1547-1616). 

El 2 de febrer del 1925, tal com apareix reflectit a la memòria de l’entitat, Clavel va tornar a proposar la celebració de la festa i va iniciar les gestions a Madrid. Finalment, el 6 de febrer d'aquell any, el govern espanyol presidit pel dictador Miguel Primo de Rivera va acceptar la proposta i el rei Alfons XIII va signar el Reial Decret que instituïa la «Fiesta del Libro Español». Poc després, el 1930, la data es va traslladar al 23 d’abril, dia de l'enterrament de Cervantes. Aquest mateix dia del 1616 del calendari julià (3 de maig del 1616 del calendari gregorià) també va morir William Shakespeare. Més tard, el 1995, la UNESCO instituïa el 23 d’abril com el «Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor».    

Vicent Clavel va nàixer el 1888 a València, on va estudiar el primer ensenyament. No va aconseguir mai el grau universitari i va ser tota la vida un obstinat autodidacta que va llegir, a la biblioteca paterna, els seus primers clàssics, i a les prestatgeries de llibres de la mare, les primeres novel·les sentimentals. Això va donar als seus començaments intel·lectuals un curiós matís clàssic romàntic, les petjades del qual es poden seguir al llarg de la seua vida. D'aquesta etapa formativa procedeixen també els seus primers fervors idealistes en la política i la seua voluntat de servir al poble, millorant la seua formació. El 1902, amb només catorze anys, Felix Azzati el va incorporar a El Pueblo, el diari fundat per Blasco Ibáñez, com a redactor. Prompte es va impregnar del fervor revolucionari i juvenil que posava incandescent la paraula coratjosa de Blasco, de qui va ser amic, admirador i correligionari.

El 1916 va fundar l'Editorial Cervantes, prenent com a model inicial d’editorial popular l’Editorial Prometeo, de Blasco Ibáñez i Francisco Sempere. No obstant això, va construir un model propi per sobreviure comercialment. Traslladada la seua activitat a Barcelona, va mantindre sempre amb la seua ciutat natal un contacte estret tant professional com ciutadà. Clavel va tindre un important grau d’implicació personal-professional amb la seua empresa per mitjà de la seua labor com a traductor, prologuista, o fins i tot escrivint ell mateix algunes obres. 

Gran enamorat de la figura del creador de El Quijote, no ha de sorprendre que la seua editorial portara el nom de l’escriptor i que volguera instituir un dia especialment dedicat a homenatjar-lo. Clavel va pensar que la data més escaient era la del dia del naixement de Cervantes i, d’una manera aproximada, va determinar que devia ser el 7 d'octubre. Cal dir que la data del naixement no consta documentalment -com és freqüent en aquella època-, però sí la del seu bateig, que fou el dia 9 d'octubre del 1547. Com que a Castella era normal que els nounats reberen les aigües baptismals poc després de la naixença, alguns autors havien proposat la data del 7 d'octubre com la del naixement de l’autor, i així ho va acceptar també Clavel.  

Malgrat la bona intenció de la Festa del Llibre en els inicis, hi va haver una discriminació evident cap als llibres escrits en altres llengües que no foren la castellana: sempre es parlava d’una manera expressa de «lengua castellana», de «la lengua de Cervantes». Una discriminació que va costar molt de superar, i que d'una manera oficial no va ser derogada fins a la promulgació de la vigent Llei del Llibre, del dia 2 de març del 1975.

 

Fonts: Luis Miguel Lázaro, «L’edició popular a Espanya. El cas de l’Editorial Cervantes Notes», Institut d’Estudis Catalans, 2012 / Josep M. Arnaud de Lasarte, «Com va néixer el Dia del Llibre», Barcelona Review, 1997 / Viquipèdia