La resposta és l'escola

per Natxo Badenes

Tribuna

La resposta és l'escola
La resposta és l'escola

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Aquest 2021 farem un altre pas més cap a la normalitat i el pròxim 9 d’octubre omplirem de nou els carrers de València amb el crit unitari «País Valencià antifeixista». Després de dos anys difícils, la situació sanitària sembla donar-nos una treva i permetrà que la societat valenciana ens mobilitzem per al dia del País Valencià.

Amb l’anhel de deixar la COVID-19 enrere, les valencianes i valencians tenim moltes ganes de xafar el carrer i tornar a reivindicar-nos. De fet, la nostra entitat celebrarà la XVII Nit d’Escola Valenciana a Vila-real el pròxim 13 de novembre i el VI Congrés d’Escola Valenciana els dies 9, 10 i 11 de novembre a València. Perquè els nostres problemes quotidians no s’aturen amb la pandèmia, a més de la situació sanitària, també vivim un preocupant envalentiment de l’extrema dreta, que s’ha tret la seua màscara i ens mostra com és, sense complexos, amb el seu caràcter valencianòfob, misogin, homòfob i contrari a qualsevol idea democràtica i de llibertat.

Volem reivindicar-nos perquè ser dona hui en dia vol dir sinònim de desigualtat i de discriminació, perquè encara queda molt per aconseguir la igualtat entre dones i homes, perquè encara assassinen dones pel fet de ser dones. Perquè hi ha un preocupant increment de les agressions d’odi i LGTBIfòbiques al nostre país.

L’emergència climàtica és un fet que cal abordar ja i de forma inajornable. Ara, que els canvis encara no són irreversibles, o ens replantegem la nostra forma de relacionar-nos i de viure, o condemnarem per a sempre el futur de les nostres filles i fills.

Perquè la nostra llengua, patrimoni heretat de generacions i generacions, ens necessita més que mai. Hem d’avançar amb decisió pel que fa a l’ensenyament en valencià en l’aplicació de la Llei de Plurilingüisme a Secundària. És urgent que donem un major impuls al valencià, perquè no retrocedisca ni un mil·límetre més, sinó que guanye espai al carrer i torne a ser la llengua quotidiana de joves i de grans. Perquè volem fer vida en valencià amb total llibertat, no podem tolerar cap altra discriminació lingüística. Perquè volem consumir cultura en la nostra llengua, necessitem una major presència del valencià en tot l’audiovisual, també amb la reciprocitat plena de mitjans de comunicació entre territoris de parla comuna.

No ens falten motius per a eixir al carrer. Per això mateix, cal que ens organitzem i ens unim. Perquè només podrem fer front als nostres problemes si actuem com una pinya, heterogènia i diversa, sí, però unida. Perquè sí, davant tots els reptes que tenim, la millor resposta que podem donar hui és l’activisme. Però per tots els problemes que vindran, necessitem anar més enllà i treballar en fer que les noves generacions configuren una societat encara més crítica, democràtica, diversa, respectuosa, inclusiva… I per a tot això, la resposta és l’escola. L’escola valenciana.