Per un 9 d´Octubre antifeixista

per Javier Parra

Tribuna, 9 d'Octubre

Per un 9 d´Octubre antifeixista
Per un 9 d´Octubre antifeixista

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Encara que oficialment el 9 d'octubre es commemora l'entrada a la ciutat de València de Jaume I, la veritat és que des de l'anomenada transició les mobilitzacions que han tingut lloc aquest dia al llarg dels anys al País Valencià poc o gens han tingut a veure amb el record de la història de València.

El 9 d'octubre va ser la data escollida en l'any 1976 per la Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià per a ser declarat Dia Nacional del País Valencià, acord que acabaria plasmat en l'Estatut d'Autonomia de 1982.

Aquells anys van ser de conflictivitat i violència protagonitzada per l'extrema dreta valenciana contra el conjunt de forces polítiques, sindicals i socials democràtiques. Atemptats amb bomba, tirotejos, agressions, crims i violència feixista de tota mena van assolar el País Valencià durant els primers anys després de la mort de Franco.

Des de llavors, i d'una manera més o menys vetllada, cada 9 d'Octubre València s'ha convertit en l'escenari d'una confrontació política entre les forces democràtiques i les antidemocràtiques. Les primeres defensant i reivindicant llibertats democràtiques, i les segones agitant l'espantall del «catalanisme» per escopir el seu odi contra tot aquell que no es plegui a la seva Espanya de l'espasa i el crucifix que res té a veure amb l'Espanya democràtica i republicana, que és la que defensem des del PCPV.

Va ser el 2017, amb el conflicte de Catalunya en ple apogeu, i pocs dies després del referèndum de l'1 d'octubre, quan el feixisme i la ultradreta valenciana van tenir l'ocasió perfecta per desplegar tota la violència de què van ser capaços contra els manifestants pacífics del 9 d'octubre,

Des d'aquell any, el 9 d'octubre està adquirint una nova significació obertament antifeixista com ho han demostrat les manifestacions dels últims temps.

Per al PCPV, per tant, és un dia de lluita per les llibertats i la democràcia, en un moment en què es veuen amenaçades per una ofensiva reaccionària o procedent de l'extrema dreta social i política. A més, considerem que l'única sortida que pot garantir la democràcia, la llibertat i l'entesa entre els pobles ha de passar en el futur per un procés constituent que desemboque en una República Federal.