El port de Borriana es consolida com un referent mundial de les ONG de rescat humanitari

L'Aurora Grup de Suport i les ONG creen aliances amb el comerç local

per NLV

Territori, Societat

El port de Borriana es consolida com un referent mundial de les ONG de rescat humanitari
El port de Borriana es consolida com un referent mundial de les ONG de rescat humanitari

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El port de Borriana (la Plana Baixa) es consolida com un referent a nivell mundial de l'acció de les ONG de rescat civil humanitari a causa del tràfec intens que hi ha hagut aquest estiu.

Així, el passat divendres 1 d'octubre l'Open Arms va salpar del port de Borriana amb destinació al de Castelló de la Plana per rematar els últims detalls amb l'objectiu de posar rumb a la Mediterrània central. La seua estada de tres mesos a Borriana ha servit per executar importants actuacions de millora i posada a punt de l'embarcació.

D'altra banda, el dimarts 5 d'octubre hi va entrar l'embarcació Sea Watch 4 de l'ONG alemanya Sea Watch amb l'objectiu de dur a terme activitats de manteniment i reparació. El navili havia eixit el passat 22 de setembre del port italià de Trapani.

D'aquesta manera, per ara es manté l'estada de sis vaixells de diverses entitats europees al port borrianenc, on s'opera perquè la majoria d'aquests puguen salpar molt prompte. Per a això, els diferents capitans, coordinadors de logística i caps de missió de les entitats treballen braç a braç amb els voluntaris de l'entitat local Aurora Grup de Suport.

Aliances amb el comerç local de Borriana

Abans de salpar de missió, una de les tasques importants de preparació logística és l'avituallament alimentari, tant per a la tripulació, com per als futurs hostes. Per a aquesta comesa, el conglomerat d'ONG ha confiat de nou en l'assessorament de l'Aurora, col·lectiu per al qual l'elecció del comerç de proximitat és prioritari.

Amb l'objectiu de complir aquesta premissa, el grup va mantindre reunions prèvies amb el president de l'Associació Professional de Venedors del Mercat Municipal de Borriana, Vicente Llopis, i va plantejar les necessitats i particularitats logístiques de les diferents entitats. A més, va mostrar el seu compromís amb el mercat tradicional i la seua voluntat de crear un pla de treball, amb l'objectiu d'establir fluxos d'avituallament regulars.

Així, per al proveïment de les entitats Open Arms, Salvament Marítim Humanitari i Sea Watch, s'han utilitzat comerços del Mercat Municipal: carnisseria, pescateria, verduleria, fruiteria i botigues de conserves. A més de
distribuïdors locals de pa, productes de neteja, aigua i begudes isotòniques, entre altres productes.

Segons l'Aurora, «les primeres valoracions econòmiques de la compra de provisions per a les imminents eixides a missió d'aquestes tres entitats llancen unes xifres pròximes als 38.000 euros».  L'associació també indica que «en el futur, la dinàmica triada serà la de diversificar les compres entre el nombre més gran de comerços possibles, fent que l'impacte econòmic es distribuïsca per tota la ciutat».

Per tant, assenyala, «els comerços borrianencs han estat els grans beneficiats, juntament amb el varador i moltes altres empreses de serveis i professionals de l'estada logística i tècnica dels vaixells humanitaris».

El port de Borriana és la base de fins a 9 vaixells de rescat humanitari, de manera que l'impacte econòmic a la ciutat s'augura molt considerable. Amb l'objectiu d'avaluar aquest impuls econòmic, l'Aurora Grup de Suport, amb la col·laboració de les diferents organitzacions, està elaborant una memòria global.