Enric Valor tampoc rebrà enguany l'Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum

Les Corts van aprovar sol·licitar al Consell la concessió a l'escriptor de Castalla el passat 11 de juny

per NLV

Llengua, Política

Enric Valor i Vives (Castalla, 1911 - València, 2000)
Enric Valor i Vives (Castalla, 1911 - València, 2000)

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Generalitat no ha concedit a Enric Valor l'Alta Distinció a títol pòstum amb motiu del 9 d'Octubre tal com va aprovar el passat 11 de juny la comissió de Cultura de les Corts a proposta dels partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem).

La iniciativa va sorgir quan l'Ajuntament de Mutxamel (l'Alacantí) va canviar el nom de l'avinguda Enric Valor per avinguda d'Espanya amb els vots del govern municipal (PP-Ciudadanos) i el suport de Vox. Un canvi, que just després de fer-se públic, va generar crítiques del president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ho va qualificar d'«ignomínia».

«Valor ja hauria d'haver sigut mereixedor de l'Alta Distinció, i ara, després d'un atac que ens recorda els pitjors moments que han utilitzat les institucions per a dividir el nostre poble, encara ho és més», va assenyalar la diputada d'UP Naiara Davó.  En aquesta línia, Jesús Pla, de Compromís, va indicar que «és un deute històric que les institucions valencianes han de corregir», i va lloar el compromís cívic del narrador de Castalla». Per la seua banda, el socialista Paco Gil  va dir: «Estem obligats a fer aquest reconeixement, mai serà tard per a concedir-li'l».

La proposició no de llei (PNL) conjunta va tirar endavant gràcies a la majoria del Botànic, amb l'abstenció del PP i Ciudadanos, que havien plantejat altres noms com els del gramàtic Lluís Fullana, conegut com el pare Fullana (PP), o l'historiador Manuel Sanchis Guarner (Ciudadanos), i el rebuig de Vox.

Així, algunes persones vinculades la cultura i la política ja han fet notar aquest incompliment a les xarxes socials. Aquest dimecres, el professor Josep Daniel Climent, autor de L'interés per la llengua dels valencians i col·laborador de Nosaltres La Veu, ho ha recordat en un fil de Twitter. «Vull pensar que es tracta d’una errada, que ben prompte es resoldrà. Esperem que des de la Generalitat i des de les Corts ho solucionen prompte», ha conclòs.

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, també ha mostrat la seua decepció en aquesta xarxa després de felicitar tots els col·lectius i les persones reconegudes pel Consell enguany: «Trobem a faltar, però, a Enric Valor, figura clau en la divulgació del nostre patrimoni cultural. Una proposta aprovada en juny a les Corts. Caldrà corregir-ho», ha manifestat.